c S
Del poslovanja družbe Adacta ima novega lastnika 08.08.2019 07:48 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Družba Adacta Holding, krovna družba enega vodilnih slovenskih IKT podjetij Adacta, je del poslovanja, ki je povezano s svetovanjem, razvojem in uvajanjem rešitev Microsoft Dynamics, Qlik in Cornerstone, prodala skupini BE-terna v lasti nemškega sklada Deutsche Private Equity (DPE). Razvoj rešitev za zavarovalnice pa ostaja v lasti Adacte Holdinga.

Iz Adacte so danes sporočili, da so Adacta Holding in skupina BE-terna ter sklad DPE pogodbo o prodaji omenjenega dela poslovanja Adacte, na katerem je v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji zaposleno 300 ljudi, podpisali minuli teden.

BE-terna je sicer eden vodilnih evropskih integratorjev rešitev Microsoft in Infor, ki zaposluje 500 ljudi ter posluje na 12 lokacijah v Nemčiji, Avstriji in Švici, s priključitvijo dela poslovanja Adacte pa naj bi naredila prvi korak pri uresničevanju svoje dolgoročne strategije, da postane vodilni globalni ponudnik celovitih poslovnih rešitev. Dosedanja usmeritev Adacte na omenjenem področju so bile sicer rešitve na področjih energetike, profesionalnih storitev, hotelirstva in finančnih institucij.

Adacta je obenem tudi eden vodilnih neodvisnih proizvajalcev rešitev za zavarovalniško panogo v srednji in vzhodni Evropi z dodatnimi 200 zaposlenimi v Sloveniji, Srbiji, na Češkem in v Rusiji. Ta del dejavnosti pod blagovno znamko Adinsure in snovanje rešitev za banke in druge finančne ustanove bo septembra prenesen na novoustanovljeno podjetje Adacta Fintech, ki ostaja v lasti Adacte Holdinga.

V Adacti so poudarili, da je bil njihov pomemben strateški cilj v zadnjih letih širjenje poslovanja na tuje trge. Kot pravijo, so cilju uspešno sledili, saj je danes na njihovi referenčni listi 400 uspešno izpeljanih projektov v 21 različnih državah.

Prodajo dela dejavnosti vlagatelju so označili za naslednji strateški korak, ki bo Adacti pomagal pri nadaljnjem širjenju mednarodnega poslovanja, še posebej na zahtevnih trgih zahodne Evrope.

Ocenili so, da sta sklad DPE in vodstvo skupine BE-terna v Adacti prepoznali velik potencial in veliko sinergijskih učinkov, saj sta si Adacta in BE-terna v veliki meri podobna.

Ker je področje informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) med najbolj dinamičnimi, hitro rastočimi in spreminjajočimi se, je po navedbah iz Adacte vse bolj pomembno specializirano industrijsko znanje. S priključitvijo k nemški skupini BE-terna bodo tako po njihovem prepričanju pridobile tudi obstoječe Adactine stranke, saj bodo dobile še močnejšega partnerja, ki jim lahko ponudi več specializiranega industrijskega znanja in rešitev.

Z novim nemškim lastnikom pa bodo po prepričanju vodstva podjetja s sedežem v Ljubljani pridobili tudi obstoječi zaposleni, ki bodo z delom v širšem mednarodnem okolju imeli možnost še bolj razvijati svojo strokovnost in izkoristiti svoj potencial.

Trenutni direktor Adacte Holdinga Andrej Fajfar, ki je skupaj s Tomažem Volkom leta 1989 ustanovil Adacto in ima tako kot Volk tudi 36,5-odstotni lastniški delež, bo postal družbenik in član vodstva skupine BE-terna, ki bo ob podpori sklada DPE v naslednjih letih po napovedih nadaljevala z organsko rastjo in prevzemi.

Volk medtem ostaja na položaju vodstvenega partnerja v podjetju Adacta Fintech, ki želi postati vodilni ponudnik rešitev za zavarovalniško industrijo v Evropi. Razdelitev dosedanjega lastništva Adacte je predvidena do konca leta, po končani pravni delitvi vseh podjetij, ki so predmet transakcije.

O lastniški in organizacijski delitvi Adacte je že julija pisal portal Siol. Po njihovih informacijah sta Fajfar in Volk po eni strani ugotovila, da se njuna pogleda na prihodnji razvoj Adacte preveč razlikujeta, po drugi pa bi bilo bistveno težje najti strateškega partnerja za obe glavni Adactini dejavnosti skupaj.

Na portalu so ob tem poudarili, da do poslovne ločitve Adacte in zdaj do prihoda novega lastnika za del dejavnosti prihaja v času, ko podjetje dosega rekordne rezultate. Družba Adacta je v minulem letu ustvarila 20 milijonov evrov prihodkov od prodaje, skoraj polovico od tega na tujem trgu, in 1,1 milijona evrov čistega dobička. Celotna skupina je medtem pridelala več kot 30 milijonov evrov prihodkov. Rast iz minulih let se nadaljuje tudi letos, saj so po pisanju v Adacti v prvih šestih mesecih dosegli 10- do 15-odstotno rast prodaje.