c S
Na izredni seji trboveljskega občinskega sveta o odlaganju pepela 08.08.2019 07:51 Trbovlje, 08. avgusta (STA) - Trboveljski občinski svetniki bodo danes na izredni seji razpravljali o odlaganju pepela iz Energetike Ljubljana na deponijo Energetske družbe Trbovlje. Ta pepel, ki ostane po zgorevanju premoga v ljubljanski toplarni, Energetika Ljubljana namreč sedaj vozi v Trbovlje, kar pa je vznemirilo občane in predstavnike trboveljske občine.

Ljubljanska Energetika je prej pepel vozila v podjetje Termit, ki pa je julija na zahtevo okoljskega inšpektorja moralo ustaviti napravo za predelavo odpadkov.

Energetika Ljubljana je namreč s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) sklenila pogodbo o odvozu pepela do konca oktobra letos. Ta energetska družba pa je julija zatrdila, da bo pepel skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material in ne bo končal na odlagališču. V Energetiki Ljubljana pa so medtem zagotovili, da pepel, ki nastaja v ljubljanski toplarni, ni nevaren odpadek.

Ob tem so spomnili, da ljubljanska toplarna za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance. Pepel, ki nastaja v procesu pridobivanja energije, oziroma material iz njega se lahko uporablja za nasipni material, v svetovnem merilu je široko uporabljen v gradbeni industriji, so dodali.

Po navedbah okoljskega ministrstva lahko HSE - Energetska družba Trbovlje zbira določene nenevarne odpadke, tudi pepel, ter jih predhodno skladišči v količini do 3000 ton v zbirnem centru. Nadzor v zbirnem centru bo državni inšpektorat za okolje in prostor opravil v skladu s prioritetami dela, monitoring pa ni predpisan.