c S
V lendavski enotah rekordna izdelava in največ zaposlovanja v Leku 07.08.2019 15:22 Lendava, 07. avgusta (STA) - V Lekovih lendavskih enotah Antiinfektiva in Trdni izdelki je zaposlenih 571 delavcev, samo lani pa so jih zaposlili 87, kar je največ v celotni družbi. V prvi enoti so znova dosegli rekordno izdelavo kalijevega klavulanata, v drugi pa obseg proizvodnje povečali za 15 odstotkov.

Kot so danes ob izidu poročila o trajnostnem poslovanju sporočili iz Leka, so kljub izraziti rasti proizvodnje v Lendavi porabo surovin zmanjšali za dva odstotka, porabo tehnološke vode pa kar za petino. V celotnem Leku so reciklirali 92 odstotkov vseh nastalih odpadkov oziroma odstotek več kot leto prej.

V enoti Trdni izdelki Lendava so povečali obseg proizvodnje za 15 odstotkov, kar pomeni skoraj 6,2 milijarde tablet in kapsul, zapakiranih v 171 milijonov pakiranj zdravil. Povečali so tudi sestavo izdelkov, ki obsega že več kot 85 različnih molekul, zapakiranih v več kot 3200 končnih farmacevtskih oblik. V letu 2018 so začeli pakirati prvo inovativno zdravilo imunosupresiv, to je zaviralec imunske odzivnosti, ki ga Novartisova Farmacevtika dobavlja bolnikom po celem svetu.

Direktor Trdnih izdelkov Lendava Simon Rečnik ob tem pravi, da so se dokončno uveljavili kot Novartisov strateški pakirni obrat za trdne farmacevtske oblike in eden največjih dobaviteljev njegovih zdravil kupcem in bolnikom po vsem svetu. Napovedal pa je, da bo Novartis začel letos v Lendavo prenašati pakiranje ključnih inovativnih zdravil svoje Farmacevtike, tako da bodo letos pakirali osem novih inovativnih zdravil in pripravili vse za nove izdelke v prihodnjih letih.

Enota Antiinfektivi je lani znova izdelala rekordne količine kalijevega klavulanata, sestavine enega izmed Lekovih in Sandozovih najpomembnejših izdelkov, pri čemer direktorica Gizela Štampar podarja, da so visoko konkurenčnost na najzahtevnejših trgih izboljšali z optimizacijo porabe fermentacijskih surovin ter z veliko manjšimi izboljšavami, s katerimi so dodatno znižali stroške izdelave.

Ob zmanjšanju porabe surovin in vode so učinkovitost rabe vode brez hladilnih voda izboljšali za več kot 22 odstotkov, s prenovo in združitvijo dveh hladilnih sistemov in optimizacijo odstranjevanja pepela iz sežigalnice pa prihranili 2620 gigadžulov energije. Delež ponovno uporabljenih organskih topil je dosegel več kot 97 odstotkov.

Za naložbe v varovanje okolja je Lek v zadnjih petih letih namenil več kot 21 milijonov evrov, v letu 2018 pa 4,9 milijona, so že zapisali v Leku ob izidu poročila o trajnostnem poslovanju, ki prinaša informacije o družbenih in okoljskih vplivih poslovanja.