c S
Nemška industrija v prihodnjih mesecih pričakuje krčenje proizvodnje 07.08.2019 15:12 München, 07. avgusta (STA) - Pričakovanja glede rasti proizvodnje so se med nemškimi industrijskimi podjetji julija poslabšala. Kazalnik, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je z junijskih -2,1 točke julija znižal na -5,7 točke, kar je najnižje po novembru 2012. "Konca recesije v nemški industriji še ni na vidiku," so poudarili na inštitutu.

Kazalnik meri pričakovano gibanje proizvodnje. Njegova negativna vrednost pomeni poslabšanje pričakovanj; bolj kot je negativna, slabša so pričakovanja. Vrednost nič pomeni nespremenjena pričakovanja.

"Obeti za nemško industrijo so trenutno vse prej kot rožnati. Vse več podjetij napoveduje, da nameravajo v prihodnjih treh mesecih skrčiti proizvodnjo. Število pesimistov zdaj že močno presega število optimistov," je poudaril analitik pri Ifu Robert Lehmann in dodal, da konca recesije v nemški industriji še ni na vidiku.

Največji padec proizvodnje pričakujejo podjetja iz strojne industrije. Edini sektor, ki v povprečju ostaja optimističen, je kemična industrija.

Nemško gospodarstvo se tako kot številna druga sooča z naraščajočimi globalnimi negotovostmi, ki jih je povzročil ameriški predsednik Donald Trump s protekcionističnimi trgovinskimi ukrepi.