c S
Nemška industrijska proizvodnja junija z 1,5-odstotnim padcem 07.08.2019 10:59 Berlin, 07. avgusta (STA) - Obseg nemške industrijske proizvodnje se je junija v primerjavi z majem zmanjšal za 1,5 odstotka, danes objavljene podatke nemškega statističnega urada Destatis povzema francoska tiskovna agencija AFP. Destatis je obenem popravil podatke za maj, ki zdaj kažejo, da je bila majska rast nekoliko manjša od prvotno izračunane.

Padec junijske industrijske proizvodnje gre po poročanju AFP pripisati trgovinskim vojnam in globalnim negotovostim. Kot še navaja agencija, je bil 1,5-odstotni padec precej večji od napovedi analitikov, ki so ocenjevali, da bo ta 0,6-odstoten.

"Gospodarski cikel je še naprej v zatonu," je ob objavi statističnih podatkov zapisalo nemško gospodarsko ministrstvo in dodalo, da se je industrijska proizvodnja v celotnem drugem četrtletju skrčila za 1,8 odstotka.

Na padec proizvodnje so po navedbah vladnih ekonomistov vplivali predvsem padci v kovinski industriji, nižja proizvodnja orodja in strojev ter padec v avtomobilski industriji.

Ekonomisti ob tem opozarjajo, da se na največjem evropskem gospodarstvu odražajo negotovosti, povezane s trgovinskimi vojnami, morebiten izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora ter šibka razvijajoča se gospodarstva.