c S
Evropski patentni urad za poenostavitev patentnih postopkov 07.08.2019 10:21 Evropski patentni urad se bo v naslednjih štirih letih osredotočil na doseganje petih ciljev, med katerimi sta poenostavitev in posodobitev informacijskih sistemov. S tem bi med drugim poenostavili tudi patentne postopke. Ob tem želijo okrepiti sodelovanje tako z državami članicami kot s tujimi partnerji in širšo javnostjo.

Kot je razvidno iz strateškega načrta urada do leta 2023, objavljenega na njegovih spletnih straneh, bo ena od prioritet na informacijsko-komunikacijskem področju nadgradnja obstoječih orodij. Evropski patentni urad prijaviteljem ponuja različne digitalne rešitve za lažje delo. Med njimi sta programska oprema za samodejno prevajanje besedil med več kot 30 jeziki, tudi slovenščino, in napreden iskalnik podatkov.

Nadgrajene rešitve naj bi prijaviteljem patentov poenostavile in pospešile postopke. Med drugim jim želijo olajšati dostop do pomoči s krajšim odzivnim časom. Lažje delo bodo imeli zaradi poenostavljenih postopkov tudi zaposleni na uradu, zagotavljajo.

Glede kadrov sicer urad v prihodnjih letih načrtuje ukrepe za nadaljnje izboljšanje delovne klime, med drugim s posodobitvijo delovnih prostorov in procesov. Število zaposlenih, ki lahko občasno delajo od doma, se je denimo v zadnjem letu povečalo za približno 14 odstotkov.

Vodstvo urada je ob predstavitvi načrta poudarilo, da so patentno nadpovprečno dejavne države ključne za prihodnjo rast evropskega gospodarstva. "Stalna rast števila prijav na Evropskem patentnem uradu kaže na to, da je Evropa vse bolj privlačna kot donosen in dinamičen trg ter kot tehnološko središče za inovatorje in podjetja z vsega sveta," so poudarili na uradu.

Prizadevajo si, da bi sodelovanje znotraj urada in z ostalimi deležniki še okrepili, saj bi povezano delovanje dosežkom dalo še večjo težo. Tesnejšega sodelovanja si želijo tudi s tujimi partnerji.

Med cilji iz strateškega načrta sta še ohranitev in nadgradnja kakovosti izdelkov in storitev ter zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti poslovanja.

Načrt so na uradu oblikovali po posvetovanjih z 38 državami članicami, uporabniki patentnega sistema, javnostjo, nacionalnimi uradi za intelektualno lastnino in zaposlenimi na uradu. "Pomagal nam bo pri soočanju z večplastnimi izzivi, vključno z vse bolj povezanim in globaliziranim svetovnim gospodarstvom ter hitrimi tehnološkimi spremembami," so še navedli.

Evropski patentni urad je lani prejel 174.317 patentnih prijav, kar je 4,6 odstotka več kot predlani. Prijave 38 držav članic urada so predstavljale 47 odstotkov vseh prijav, med posameznimi državami pa so bile na prvem mestu ZDA, od koder je prispelo 25 odstotkov vseh prijav.

Članica Evropskega patentnega urada je tudi Slovenija, za katero pa podatki niso na voljo. Kot je mogoče razbrati, je namreč lani prispevala manj kot 0,1 odstotka vseh patentnih prijav.

München, 07. avgusta (STA)
Foto: STA