c S
Na kratko iz gospodarstva 07.08.2019 07:25 Ljubljana, 06. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo postopek prisilne poravnave nad podjetjem Litostroj specialna livarna, katerega glavna dejavnost je litje velikih po meri narejenih ulitkov predvsem iz jekla. Sodišče je za upravitelja imenovalo Branka Mavriča, ki bo prijave terjatev sprejemal do 6. septembra. Iz poročila pooblaščenega ocenjevalca med drugim izhaja, da je premoženje družbe, ki je z delovanjem začela leta 2017, na dan 31. marec vredno 2,76 milijona evrov, obveznosti pa 6,47 milijona evrov, družba ima 3,71 milijona evrov negativnega kapitala, nepokrita izguba pa presega polovico osnovnega kapitala. Podjetje, ki je predlog za prisilno poravnavo dalo samo, upnikom navadnih terjatev predlaga 90-odstotno zmanjšanje terjatev, preostanek pa bi poplačali v petih letih po pravnomočno potrjeni poravnavi. Podjetje navadnim upnikom predlaga tudi možnost konverzije - upnik bi za vsakih devet evrov terjatev dobil en evro v osnovnem kapitalu, izhaja iz današnje objave na spletni strani Ajpesa.

Soustanovitelj družbe KF Finance Matjaž Filipič bo v Radovljici gradil nov kamp, vreden od pet do šest milijonov evrov, poroča časnik Finance. Turistični kamp, imenovan River Camping Bled, bodo odprli 1. julija 2020, zaposloval pa bo okoli 20 ljudi. Kamp bo umeščen na zahodni rob naselja Lesce, v njem pa bo približno 300 mest za kampiranje.

Britanska družba Ascent Resources, ki črpa plin v Petišovcih, je po poročanju portala Total Slovenia News dobila novo vodstvo in napovedala krčenje stroškov. Dosedanji direktor družbe Colin Hutchinson je upravni odbor družbe obvestil o svojem odstopu, na tem položaju pa ga bo zamenjal John Buggenhagen. V družbi so ob tem napovedali krčenje stroškov zaradi zastojev pri povečanju črpanja plina v Petišovcih.

Ljubljanska družba Avtomerkur, ki je prodajala in servisirala vozila znamk Škoda, Hyundai in Citroen, je v likvidaciji. Kot je za STA pojasnil njen likvidacijski upravitelj Sašo Tanko, so glede na negativno poslovanje in negotovo perspektivo razvoja avtomobilske dejavnosti sprejeli odločitev o izstopu iz te dejavnosti. Tako so konec lanskega leta prek finančnega svetovalca sprožili postopke za zbiranje ponudb za nakup družbe. Kljub nepogojevanju cene v prodajnem postopku potencialni kupci iz dejavnosti niso našli interesa, zato se postopek prodaje ni uspešno zaključil. Družba je tako v postopku likvidacije, v katerem bodo po Tankovih zagotovilih poravnane vse obveznosti do zaposlenih in upnikov. Avtomerkurjeve prostore je medtem najela družba Avto natura, ki tam opravlja kleparsko-ličarsko dejavnost.