c S
Protest sindikata kmetov proti zverem podpirajo tudi v KGZS 07.08.2019 07:25 Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Sobotni protest, ki ga v luči vse pogostejših napadov volkov na rejne živali pripravlja Sindikat kmetov Slovenije, podpirajo tudi v KGZS. Kot so poudarili, dosedanja opozorila o prepočasnem izvajanju zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka namreč niso zalegla.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so prepričani, da je prav prepočasno izvajanje zakona krivo, da se napadi in škode še vedno in vse pogosteje pojavljajo. Zato shod, ki bo z geslom Slovenija ne bo zverinjak! potekal v soboto na trgu v Velikih Laščah, podpirajo. Pričakujejo tudi, da bodo odgovorni organi našli prave rešitve, predvsem pa hitreje izvajali tisto, kar jim že zdaj omogoča zakon.

Kmetom so podporo v boju proti zverem izrazili tudi v političnih strankah NSi in SLS. Po ocenah predsednika Kmečke zveze NSi Janeza Beje je čas za potrpljenje kmetov že zdavnaj minil, zato je vse člane pozval, da se udeležijo protestnega shoda in tako izrazijo nezadovoljstvo z reševanjem problema namnožitve divjih zveri, so danes sporočili iz NSi.

"Zaradi neodzivnosti vlade in pristojnih institucij imajo kmetje vedno večjo škodo in mnogi med njimi že izgubljajo voljo za kmetovanje. To je nedopustno, saj bi morala država kmetovanje in obdelovanje zemlje v bolj odročnih koncih Slovenije še dodatno spodbujati in podpirati, ne pa da se obnaša mačehovsko in kmetom deli prazne obljube," pa je ob tem dodala poslanka NSi Iva Dimic.

V NSi in Kmečki zvezi NSi pozivajo vlado, da nemudoma ukrepa in v skladu s svojimi pristojnostmi ustrezno poskrbi za zaščito državljanov in njihovega imetja. "Nesprejemljivo je, da prošnje kmetov po ureditvi alarmantnih razmer in zmanjšanju števila zveri že več mesecev ostajajo neuslišane," so še dodali.

V SLS so medtem podporu sindikatu za protest izrazili že v ponedeljek. Kot so poudarili, podpirajo zahteve prizadetih kmetov in drugih občanov, da se volkove ohrani samo v ožjem območju kočevskih gozdov, drugje po Sloveniji pa se v celoti odvzamejo iz narave, "če želimo ohraniti obdelano, poseljeno in varno podeželje, kjer se bo kadarkoli vsak lahko varno sprehajal in ki bo Sloveniji lahko zagotovilo pridelavo dovolj kakovostne hrane".

"SLS priznava vladi, da je v zadnjem obdobju poskušala delno sanirati dosedanje lastno napačno delovanje v zvezi z zvermi in dolgoleten napačen pristop prejšnjih vlad. Žal pa so ukrepi ne le prepozni, pač pa tudi premalo konkretni in nekateri dobesedno predstavljajo žalitev kmetov in drugih ljudi na podeželju," so izpostavili in dodali: "Odrediti izreden odstrel volkov, potem pa onemogočati odstrel s pogoji, ki ščitijo volkove bistveno bolj kot domače živali in ljudi, je cinizem brez primere."

Če bo kljub vedenju o alarmantnem stanju zaradi napadov volkov prišlo do napada volka na človeka, bodo v SLS, kot so navedli, zahtevali kazensko in materialno odgovornost pristojnega ministra. V SLS zaradi objektivne odgovornosti za nevzdržno stanje, ki ga povzročajo vsakodnevni napadi zveri, podpirajo tudi zahtevo za odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca.

Zahtevo po odstopu ministra je v torek v oddaji 24ur zvečer izrazil predsednik sindikata Anton Medved in ob tem poudaril, da se bliža novo šolsko leto, v sindikatu pa da se bojijo, da bo v primeru neukrepanja prišlo do katastrofe, da bo volk napadel otroka. Kot mu je odvrnil Zajc, razume bojazen, da bi volk napadel otroka in upa, da do tega ne bo prišlo. Spomnil je, da je interventni zakon za obe zavarovani zveri - medveda in volka - sprejet in se izvaja, redni odlok pa da se pripravlja v sodelovanju s stroko, ki bo tudi ocenila optimalno število osebkov. Ob tem je poudaril, da so njegova vrata za kmete odprta in da si želi, da niso na nasprotni strani.

Kot so danes za STA pojasnili v sindikatu, zahtev za sobotni protest sicer še nimajo v celoti oblikovanih, to bodo storili v prihodnjih dneh. So pa poudarili, da si od pristojnih želijo, da se določijo območja, kjer zveri lahko bivajo, ob tem pa tudi njihovo število in da se aktivno začne upravljati z njimi.