c S
Nadomestila za zasebno kopiranje bo zbirala kolektivka Kopriva 06.08.2019 13:52 Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Urad RS za intelektualno lastnino je društvu Kopriva podelil stalno dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji zasebne ali druge lastne uporabe, piše na strani Aipe. Ta odločitev urada pozdravlja, saj po več začasnih dovoljenjih področje vendarle trajnostno ureja.

Upravičenci do nadomestila so avtorji, izvajalci, proizvajalci fonogramov in filmski producenti. Dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje se nanaša na zbiranje nadomestil ter na delitev kolektivnim organizacijam IPF, ZAMP, Sazas in Aipa. "V praksi to pomeni, da bodo imetniki pravic, ki so združeni v kolektivnih organizacijah z dovoljenji za delitev teh nadomestil, po desetletnem premoru lahko ponovno prejemali nadomestila z naslova privatnega reproduciranja," je pojasnjeno na strani zavoda Aipa.

"Slovenija zadnjih deset let tega področja ni imela urejenega. Po sprejemu novega zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Zkuasp) je to še en pozitiven signal, da se na področju avtorske zakonodaje zadeve premikajo v pravo smer. To je še toliko bolj pomembno, ker nas v prihodnjih mesecih čakajo usklajevanja o implementaciji Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki jo mora Slovenija - tako kot ostale članice EU - v zakonodajo sprejeti do začetka junija 2021," je zapisal igralec Ludvik Bagari, ki je bil na Aipi zadnja leta eden ključnih členov pri pridobivanju dovoljenja.

Ob tem je Bagari poudaril, da je izdaja dovoljenja izjemno pomembna predvsem za izvajalce in filmske producente, "saj gre za edini neposredni vir upravičenja, za avtorje pa je privatno reproduciranje pomemben vir prihodka zato, ker je ta pravica neodtujljiva. Bagari je dodal, da v digitalni dobi, ko imamo vsak dan več novih naprav z vse bolj zmogljivimi pomnilniki, sistem dajatev za privatno kopiranje pridobiva na pomenu".

"Prihodki različnih deležnikov, ki izkoriščajo delo ustvarjalcev, stalno rastejo, prihodki ustvarjalcev pa ne sledijo tem trendom. Zato upamo, da bosta odločba urada in ustrezna implementacija Direktive o avtorskih pravicah to razmerje popravila v korist ustvarjalcev," pa so na spletni strani povzete besede direktorja Aipe Gregorja Štibernika.