c S
Ohlajanje avtomobilskega trga ogroža delovna mesta pri Boschu 06.08.2019 13:52 Frankfurt, 06. avgusta (STA) - Upadanje povpraševanja po dizelskih avtomobilih bo pri največjemu avtomobilskem dobavitelju na svetu, nemškemu Boschu, vodilo v opazno zmanjšanje števila delovnih mest. "Seveda se moramo odzvati na upad povpraševanja," je za münchenski časnik Süddeutsche Zeitung dejal prvi mož Boscha Volkmar Denner. Obseg odpuščanj še ni določen.

Od dizelskih avtomobilov je pri Boschu odvisnih po vsem svetu približno 50.000 od 410.000 delovnih mest. V Nemčiji gre za dobrih 15.000 delovnih mest.

Lani je Bosch na tem področju že zaprl 600 delovnih mest, s tem da ni podaljšal pogodb za določen delovni čas, ali pa je starejše zaposlene prezaposlil v skrajšani delovni čas. Denner je takrat dejal, da so nadaljnji ukrepi odvisni od razmer na trgu.

Zdaj je za časnik Süddeutsche Zeitung dejal, da se "avtomobilski trg razvija precej šibkejše, kot smo še vsi skupaj predvidevali pred letom dni". Ne gre za kratkotrajno motnjo, ki bi jo lahko hitro odpravili. Negativno na poslovanje vpliva predvsem upadanje prodaje avtomobilov z dizelskimi motorji, je poudaril.

Potrošniki v Nemčiji in drugod po svetu so se od avtomobilov z dizelskimi motorji začeli odvračati potem, ko je Volkswagen leta 2015 priznal, da je goljufal na testih meritev izpušnih plinov 11 milijonov svojih vozil, preiskovalci pa so nato raziskavo razširili še na druga podjetja v tej paradni panogi nemške industrije.

"Če pri sistemu za vbrizgavanje dizelskega goriva zaposlujemo deset delavcev, jih pri bencinskem sistemu tri, pri električnem vozilu pa le enega," je potrebo po zmanjšanju števila delovnih mest ponazoril Denner. Za letos v družbi pričakujejo prihodke na podobni ravni kot lani, ko so dosegli 77,9 milijarde evrov, medtem ko so doslej napovedovali rahlo rast.