c S
Nemška industrija junija z nepričakovano rastjo naročil 06.08.2019 11:50 Wiesbaden, 06. avgusta (STA) - Obseg naročil, ki so jih nemška industrijska podjetja dobila v juniju, se je junija nepričakovano močno povečal, kažejo danes objavljeni podatki zveznega statističnega urada. Za rast panoge je sicer zaslužnih le nekaj velikih pogodb.

Proizvodna podjetja so za junij poročala o 2,5 odstotka več naročilih kot za mesec prej, potem ko so se ta maja zmanjšala za dva odstotka. To je precej boljši rezultat, kot so napovedovali analitiki, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. V medletni primerjavi so sicer junijska naročila še vedno za 3,6 odstotka zaostajala za primerljivimi vrednostmi iz junija lani.

Če ne bi upoštevali velikih naročil blaga, kot so letalski motorji in električne turbine, bi bil padec naročil v juniju 0,4-odstoten.

V največjem evropskem gospodarstvu pričakujejo, da se bo gospodarska rast letos upočasnila na 0,5 do en odstotek, potem ko se je država lani komaj izognila recesiji.

Trgovinski spori, grožnja brexita brez dogovora in šibka rast na trgih v razvoju so dejavniki, ki negativno vplivajo na izvozno usmerjeno nemško industrijo, pa čeprav nizka stopnja brezposelnosti in rast plač spodbujata rast domače potrošnje.

Geografsko gledano so za rast naročil v juniju poskrbeli kupci zunaj 19-članskega območja evra. Nova naročila iz držav z evrom so se namreč zmanjšala za 0,6 odstotka, z domačega trga pa za odstotek.

Na četrtletni ravni se je obseg naročil v nemški industriji med aprilom in junijem zmanjšal za odstotek, potem ko se je že v prvem četrtletju za 4,2 odstotka, so v sporočilu za javnost opozorili na gospodarskem ministrstvu. Čeprav se je negativni trend v drugem četrtletju opazno upočasnil, pa podatki o gospodarski klimi kažejo, da preobrata v poslovnem ciklu v industriji še ni pričakovati, so dodali.