c S
Uprava Gen energije dvočlanska 06.08.2019 07:11 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - V Gen energiji, lastnici slovenske polovice Neka, se je dolgoletnemu vodji Martinu Novšaku z avgustom pridružil Danijel Levičar. Novšak, ki je na čelu družbe 14 let, ostaja generalni direktor, Levičar, prej član uprave Gen-I, pa poslej zastopa dvočlansko poslovodstvo Gen energije kot poslovni direktor.

Gen energija, ki je krovna družba v skupini Gen in je v 100-odstotni lasti države, je konec junija dobila nov nadzorni svet. SDH je kot edini družbenik razrešil vse člane, predstavnike kapitala, in sicer Karla Petra Peršoljo, Sašo Ivana Geržino, Vanesso Grmek in Romana Dobnikarja ter za nove imenoval Matejo Čuk, Miho Šebenika, Miho Butaro in Lovra Lapanjo.

To potezo so v SDH pojasnili z navedbami, da skupina Gen energija vstopa v novo petletno razvojno obdobje in da so prejšnje nadzornike odpoklicali "zaradi zagotovitve spremenjene kompetenčne sestave nadzornega sveta". SDH se v družbah s kapitalsko naložbo države zavzema za "načelo vsaj štirih oči" v poslovodstvu, ker se je sedaj udejanjilo tudi v družbi Gen energija.

Nadzorni svet družbe je na seji konec julija Levičarja v poslovodstvo imenoval za štiri leta. Levičar je izkušnje s področja energetike in delovanja elektroenergetskega sistema med drugim pridobival v Neku in v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo, bil je vodja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo, od leta 2016 je bil član uprave Gen-I, izhaja s spletne strani družbe.