c S
Manj naročil za nemške proizvajalce strojev 06.08.2019 07:11 Frankfurt, 05. avgusta (STA) - Strukturne spremembe v avtomobilski industriji, trgovinski spori in ohlajanje svetovne gospodarske rasti zavirajo sklepanje poslov nemških proizvajalcev strojev in naprav. V prvem polletju so dobili devet odstotkov manj naročil kot v enakem obdobju lani, pri čemer so se za enak odstotek znižala naročila tako z domačega trga kot iz tujine.

Mednarodni trgovinski spori, oklevanje z brexitom in politični konflikti, denimo tisti z Iranom, med naročniki povzročajo negotovost. Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko se je zdaj še zaostril. Le nekaj dni po napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA uvedle nove dodatne carine na kitajsko blago, je Kitajska odgovorila z devalvacijo svoje valute.

Po oceni ekonomista Olafa Wortmanna je bilo prvo polletje za nemške proizvajalce strojev in naprav razočaranje. "Negotovost je strup za investicijsko klimo," je dejal za nemško tiskovno agencijo dpa. Poleg tega nemška strojegradnja močno občuti korenite spremembe pri svojih največjih kupcih - avtomobilskih proizvajalcih -, ki se usmerjajo v elektro mobilnost.

Proizvodne zmogljivosti v nemški strojegradnji so bile sicer razmeroma dobro zasedene. Stopnja izkoriščenosti je bila po podatkih panožnega združenja VDMA nekoliko nad dolgoletnim povprečjem. Vendar pa je 27 odstotkov podjetij navedlo, da bi lahko izdelala več, če bi imela več naročil.

Junija se je obseg naročil realno zmanjšal za pet odstotkov. To je bil šesti zaporedni padec na mesečni ravni od začetka leta. Preobrata trenda ni videti.

VDMA v svojih napovedih za celo leto 2019 pričakuje realno zmanjšanje obsega naročil za dva odstotka. Lani je ta ključna nemška industrijska panoga z več kot enim milijonom zaposlenih še zabeležila rast v višini dobrih dveh odstotkov.