c S
Kompostarna Ceršak deluje; postopek na Arso še ni zaključen 05.08.2019 11:00 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Agencija RS za okolje (Arso) še preverja okoljevarstveno dovoljenje, v skladu s katerim naj bi delovala Kompostarna Ceršak podjetja Kogal. Postopek še ni zaključen, v vmesnem času pa kompostarna deluje, so za STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Arso je po uradni dolžnosti pričela s postopkom preverbe in spremembe okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) za Kompostarno Ceršak iz leta 2010 z vsemi spremembami. "Postopek preverbe in spremembe OVD pri agenciji v tem trenutku še ni zaključen," so sporočili iz okoljskega ministrstva.

Kompostarna na reki Muri v vmesnem obdobju deluje. Inšpektor za okolje je upravljavcu naprave, šentiljskemu podjetju Kogal, sicer izdal inšpekcijsko odločbo, da mora zaradi ugotovljenih nepravilnosti v zvezi z obratovanjem na agencijo v roku 90 dni od vročitve odločbe vložiti vlogo za izdajo OVD za napravo, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Rok za pritožbo na odločbo, ki je bila vročena 26. julija, še ni potekel.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc v zvezi s Ceršakom poudarja, da "take objekte potrebujemo, a morajo delovati v skladu z zakonodajo". "Če kompostarna ne bo mogla zadostiti zahtevam OVD, potem dejavnosti ne bo mogla opravljati," je zatrdil.

Lokalni prebivalci so v zadnjih mesecih večkrat opozorili na neznosno življenje ob Kompostarni Ceršak. Marija Janžek iz tamkajšnje civilne iniciative je ob aprilskem protestu izpostavila, da že 15 let nasprotujejo kompostarni, a jih pristojni ne slišijo ali nočejo slišati.

"Oni so v osnovi okoljevarstveno dovoljenje dobili za sanacijo nelegalnega odlagališča, ki bi ga res izvedli tudi s kompostiranjem, ampak zdaj je to kompostiranje naenkrat postala glavna dejavnost, sanacije nelegalnega odlagališča, za katerega imajo v osnovi okoljevarstveno dovoljenje, pa se niso niti dotaknili v 15 letih," je takrat dejala Janžkova.

Prebivalci trdijo, da so se v zadnjih letih zmogljivosti kompostarne povečevale, s tem pa tudi smrad in roji muh.