c S
Skupina SKB v polletju dobiček povečala za 40 odstotkov 05.08.2019 10:59 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Skupina SKB, ki jo sestavljajo banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select, je v prvi polovici leta ustvarila 34,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. "K temu so prispevali dobri rezultati iz rednega poslovanja ter odprava rezervacij in slabitev," so navedli v banki.

Skupina SKB, ki jo bo francoska skupina Societe Generale prodala madžarski finančni skupini OTP, je dobiček iz poslovanja povečala za 18 odstotkov na 31,3 milijona evrov. Čisti bančni prihodki so se povečali za skoraj devet odstotkov na 60,6 milijona evrov, del tega povečanja je šlo na račun izrednega prihodka iz naslova vrednotenja kapitalske naložbe.

Kot so danes prek spletne strani Ljubljanske borze še sporočili iz SKB, je skupini v prvem polletju uspelo ohraniti stroške poslovanja na ravni preteklega leta. Delež stroškov v prihodkih se je z 52,4 odstotka v lanskem prvem polletju v letošnjem znižal na 48,3 odstotka. V primerjalnem obdobju je skupina sprostila za 257 odstotkov več rezervacij in slabitev za slabe posle.

Banka SKB je pri posojilih obdržala 10-odstotni tržni delež. Tržni delež na področju stanovanjskih posojil se je prvem polletju povečal za 10 bazičnih točk na 14 odstotkov. Pri depozitih je njen tržni delež dosegel 8,7 odstotka.

Skupina SKB Leasing je v prvem polletju zabeležila 488,2 milijona evrov skupnega obsega finančnega najema, kar je za 1,3 odstotka več kot ob koncu lanskega leta.

Nadomestni glavni izvršni direktor SKB Milan Žiaran je dejal, da si bo SKB prizadevala graditi dobre odnose in nuditi kakovostne finančne storitve tudi v prihodnje: "Zadnjih 18 let je to počela pod

okriljem skupine Societe Generale, ki je maja napovedala prodajo SKB madžarski skupini OTP."

Kot je dodal, zaključek prodajnega postopka pričakujejo proti koncu letošnjega leta, odvisno od odobritve različnih regulatornih organov. "Skupina OTP je strateška lastnica z dolgoročno vizijo razvoja, kar bo skupini SKB omogočilo uspešno spopadanje z novimi izzivi in priložnostmi tudi v prihodnje," je poudaril.