c S
Evropske borze v nov teden z negativnim predznakom 05.08.2019 09:58 London, 05. avgusta (STA) - Prvi dan novega tedna se tečaji vrednostih papirjev na pomembnejših borzah v Evropi znižujejo. Pred tem so se s padci zaprle tudi borze v Aziji, med vzroki za negotovost vlagateljev pa analitiki izpostavljajo podobne teme kot prejšnji teden.

Ameriško-kitajski trgovinski konflikt, skorajšnji izstop Združenega kraljestva iz EU, kriza v Iranu ter tudi protesti v Hongkong, vse to so teme, o katerih na borzah po vsem svetu kroži največ govoric.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 1,01 odstotka in se giblje okoli 3342 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 1,40 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,91 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 1,24-odstoten padec.

Tečaj evra se danes malenkost zvišuje. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za eno enoto skupne evropske valute odšteti 1,1130 dolarja, kar je nekaj več kot v petek zvečer. Evropska centralna banka je v petek popoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1106 dolarja.

Hude izgube pa je danes utrpel kitajski juan. Prvič po letu 2008 je bilo treba za dolar odšteti več kot sedem juanov. Ta meja med analitiki že dolgo časa velja kot zgornja meja, ki je kitajska centralna banka ne bo prekoračila. Centralna banka dogajanje pojasnjuje z protekcionističnimi tendencami, kar bi lahko razumeli kot opis za trgovinski spor z ZDA.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes občutno znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 1,74-odstoten padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 2,75 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,62 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 1,19 odstotka, v Južni Koreji za 2,56 odstotka in v Avstraliji za 1,98 odstotka.