c S
Gospodarsko razpoloženje v območju evra rahlo navzdol 05.08.2019 09:29 München, 05. avgusta (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v tretjem četrtletju rahlo poslabšalo. Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je znižal z -6,3 na -6,7 točke. Ocena trenutnih razmer se je namreč poslabšala, pričakovanja pa so medtem nekoliko manj pesimistična, so sporočili z inštituta.

Ifo je za oceno trenutnega stanja in obetov za prihodnje povprašal 388 ekonomistov iz držav z evrom. Pričakovanja anketiranih so nekoliko manj pesimistična, se je pa vnovič poslabšala ocena trenutnega položaja. Ena večjih težav ostaja pomanjkanje ustreznega kadra.

Obeti za prihodnjih šest mesecev so se poslabšali v Nemčiji in Franciji, glede Italije in Španije pa so obeti tokrat nekoliko bolj pozitivni.

Na področju investicij, zasebne porabe in izvoza ekonomisti v prihodnjih šestih mesecih ne pričakujejo skorajda nobene rasti. Znova so ocenili, da bo stopnja inflacije letos dosegla 1,5 odstotka.