c S
Velenjska komunala ponovno z zahtevo glede preplačanega ogrevanja 05.08.2019 09:23 Velenje, 05. avgusta (STA) - Komunalno podjetje Velenje je na Termoelektrarno Šoštanj (Teš) konec julija ponovno naslovilo zahtevo glede vračila preplačanih sredstev za ogrevanje, so STA povedali v družbi, ki je zahtevo podala že v začetku julija. V Tešu medtem pravijo, da od okoljskega ministrstva še niso dobili dodatnih pojasnil o preplačanem ogrevanju.

Kot so za STA pojasnili v Tešu, od ministrstva za okolje in prostor pričakujejo, da izkaže osnovo, na podlagi katere bi lahko ugodili zahtevi Komunalnega podjetja Velenje glede vračila preplačanih sredstev za ogrevanje. Ocenjujejo namreč, da za zdaj take osnove nimajo; če jo bo ministrstvo izkazalo, pa bodo sredstva vrnili.

Po izračunih velenjske komunale gre za povračilo stroškov v višini 990.000 evrov neto, ki so nastali zaradi zahtevkov Teša po dvigu cene toplote od 1. novembra lani dalje.

Komunala tudi zatrjuje, da elektrarna ni imela dodatnih stroškov z nakupom kuponov za emisije, povzročene s porabo goriva za proizvodnjo toplote, ki se uporablja za daljinsko ogrevanje, saj jih je Teš dobil brezplačno. Imela je le stroške z nakupom kuponov za emisije, povzročene s proizvodnjo električne energije.

Komunalno podjetje Velenje je v začetku julija Teš k vračilu preplačanih sredstev za ogrevanje pozvalo prav na podlagi dopisa ministrstva za okolje, da je Teš za del goriva, ki ga porabi za proizvodnjo toplote, oproščen plačila emisijskih kuponov.

Po navedbah Teša so iz leta v leto dolžni kupovati čedalje več manjkajočih emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije. Kot so pojasnili, so namreč dobili odločbo o podelitvi emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije brez obveznosti plačila za obdobje od 2013 do 2020, in sicer določen delež za posamezno koledarsko leto. Tako naj bi bili v letu 2013 upravičeni do večjega odstotka brezplačnih emisijskih kuponov iz naslova proizvodnje toplotne energije, ki se nato sorazmerno zmanjšuje vse do leta 2020. V skladu z navedenim količina brezplačnih emisijskih kuponov že od leta 2015 dalje ne pokriva celotne proizvodnje toplotne energije, so navedli.

Teš je ceno toplotne energije nazadnje zvišal januarja letos, in sicer na 21,32 evra za megavatno uro. To je v primerjavi s ceno, ki je veljala pred dvigom novembra lani, predstavljalo 23,58-odstotno rast. Kot razlog so navedli strošek nakupa emisijskih kuponov za letos.