c S
Nafta cenejša 05.08.2019 08:55 Singapur, 05. avgusta (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Analitiki razlog vidijo v znova zaostrenih trgovinskih odnosih med ZDA in Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba zjutraj odšteti 60,93 dolarja, kar je 96 centov manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v septembru se je pocenila za 78 centov na 54,88 dolarja.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek napovedal uvedbo dodatnih 10-odstotnih carin na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska pa je v petek odgovorila z napovedjo povračilnih ukrepov. Analitiki so si po poročanju francoske tiskovne agencije AFP enotni, da je Trump z novim protekcionističnim ukrepom še dodatno zamajal že tako nestabilne razmere na globalnih trgih.

Ameriški predsednik sicer stalno poziva k nižjim cenam črnega zlata. Ko se te zvišajo, očita, da gre za umetno napihovanje cen.