c S
Renault in Nissan razmišljata o vnovičnem poskusu združitve s Fiatom 04.08.2019 08:31 New York, 03. avgusta (STA) - Renault in Nissan tehtata možnosti za spremembe v svojem partnerstvu, da bi s tem Fiat Chrysler Automobiles (FCA) prepričala k vnovičnim pogajanjem o združitvi, navedbe ameriških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP. Poskus združitve je propadel v začetku junija, ko je FCA ponudbo umaknil.

Nissan naj bi Renaultu predlagal, da zmanjša svoj delež v japonskem avtomobilskem velikanu. Ta trenutno znaša 43 odstotkov.

Združitev je FCA predlagal konec maja, in sicer v obliki dveh enakovrednih partnerjev. Ponudbo je nato umaknil, češ da bi bilo nadaljevanje pogovorov nesmiselno zaradi političnega stališča Pariza.

Francoska vlada je namreč zahtevala več časa za preučitev posledic združitve, že prej pa je sporočila, da bi bila Francija morda pripravljena znižati svoj 15-odstotni lastniški delež v Renaultu, če bi to utrdilo zavezništvo z japonskimi partnerji.

FCA je predlagal združitev, s katero bi nastal tretji največji avtomobilski proizvajalec na svetu, takoj za nemškim Volkswagnom in japonsko Toyoto, v njem pa bi imela z Renaultom vsak po 50-odstotni lastniški delež. Novo podjetje bi letno proizvedlo 8,7 milijona vozil, portfelj pa bi bil zelo širok in komplementaren, pokril bi vse potrebe na trgu.