c S
Rogla in Terme Zreče lani z več obiska in nižjo izgubo 05.08.2019 07:17 Zreče, 04. avgusta (STA) - Družba Unitur, ki upravlja s turističnimi zmogljivostmi na Rogli in v Termah Zreče, se je v svojem drugem letu samostojnega poslovanja kot podjetje v stoodstotni lasti Uniorja, približala 20 milijonom evrov prihodkov, s čimer je izboljšala rezultat iz leta 2017 in presegla načrte. Še vedno pa turizem na tem območju ustvarja izgubo.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, objavljenega na spletni strani Ajpesa, so lani na Rogli in v Zrečah realizirali dobrih 19,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj tri odstotke nad načrtom in skoraj pet odstotkov več kot leto prej.

Kljub temu so leto znova zaključili z izgubo, tokrat v višini nekaj več kot 750.000 evrov, so jo pa glede na leto prej uspeli vsaj za četrtino znižati.

Nekaj več kot polovico prihodkov so ustvarili v Zrečah, kjer so prodajo povečali za skoraj sedem odstotkov, medtem ko je bila ta na Rogli višja za dobre tri odstotke. Kot je v poročilu pojasnila direktorica Barbara Soršak, so povečali prodajo izvenpenzionskih storitev in izboljšali povprečno iztrženo ceno na nočitev z obroki.

Skupaj so v svojih hotelskih zmogljivostih lani beležili 198.612 nočitev, kar je glede na leto 2017 za slabega pol odstotka manj, hkrati pa za dober odstotek več kot leta 2016. Na Rogli so ustvarili 87.856, v Termah Zreče pa 110.756 nočitev.

Med vsemi hotelskimi gosti je bil delež tujcev 38-odstoten, zasedenost hotelskih zmogljivosti pa v povprečju 54-odstotna, samo v Zrečah skoraj 70-odstotna. Zaradi prenove je bil Hotel Rogla zaprt v drugi polovici leta. Skupaj so lani za investicije namenili 4,9 milijona evrov.

Tudi sicer je eden ključnih izzivov podjetja, za katerega Unior že nekaj časa zaman išče novega lastnika in je še vedno kreditno precej obremenjeno s preteklimi investicijami, povezan z vlaganji v prenovo dotrajanih hotelskih in ostalih kapacitet ter razvoj novih produktov.

Naložbe naj bi bile v prihodnje usmerjene v kakovostno izvajanje storitev in sočasen razvoj novih produktov, prilagojenih posameznim ključnim ciljnim skupinam, ter v obnovo dotrajane infrastrukture, vezane na zimsko dejavnost na Rogli. Le to jim bo namreč po besedah Soršakove v prihodnje omogočalo dvig prodajnih cen in prihodkov ter posledično izboljšanje finančnega položaja.

Njihova ključna tržišča ob domačem trgu predstavljajo še trgi nekdanje skupne države, Madžarske, Nemčije, Italije, Rusije in Avstrije, bolj intenzivno pa se predstavljajo še na trgih Beneluksa, Izraela, Češke, Slovaške in v državah Bližnjega vzhoda.

Čeprav so njihova glavna ciljna skupina družine, med pomembnejše štejejo tudi starejše v njihovem zdravstvenem in termalnem delu, vrhunske športnike in poslovne goste. V strategiji do leta 2020 načrtujejo povečevanje deleža nočitev tujih gostov na približno polovico, medtem ko želijo ohraniti približno enako število domačih.

Predvsem poletno obdobje je namenjeno vrhunskim športnikom, saj se vsako leto pri njih pripravlja okoli 3000 individualnih ali moštvenih športnikov. Letos so ga začeli s pripravam slovenske ženske košarkarske reprezentance, že šestič je pri njih potekal košarkarski kamp Gorana Dragiča.

Sredina poletja je tradicionalno namenjena pripravam nogometašev. Pri njih so tako že bili poljski, hrvaški in romunski klubi, ki so med seboj ali z nekaterimi slovenskimi nasprotniki odigrali več kot dvajset prijateljskih tekem.

Trenutno se na Rogli pripravlja madžarski rokometni klub Pick Szeged, ki se mu bodo v naslednjih dneh pridružili še rokometaši beloruskega Bresta Meškova in hrvaškega Zagreba, medtem ko se bodo v Termah Zreče pripravljali rokometaši ukrajinskega Metalurga. Avgusta pričakujejo košarkarje Cedevite Olimpije.

Družba z okoli 360 zaposlenimi letos načrtuje 20,5 milijona evrov prihodkov, kar bi pomenilo dodatno štiriodstotno rast, izgubo pa naj bi prepolovili, tako da bi ta znašala manj kot 400.000 evrov.