c S
Hella Saturnus povečala prihodke in dobiček 05.08.2019 08:23 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Družba Hella Saturnus Slovenija, ki med drugim proizvaja avtomobilske žaromete, je v poslovnem letu 2017-2018, ki se je končalo z lanskim majem, ustvarila 389,23 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 3,7 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 71,5 odstotka na 13,74 milijona evrov.

Kot so v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, poudarili v družbi, katere lastnica je nemška družba Hella, so za njihovo poslovanje izredno pomembni prevladujoči svetovni trendi v avtomobilski industriji. Proizvodni in prodajni program družbe namreč sestavljajo svetlobna oprema za avtomobile in radomski sistemi za avtomobilsko industrijo.

"Uspešnost avtomobilske industrije se po posameznih regijah močno razlikuje. Trenutno je rast obsega proizvodnje najvišja v azijsko-pacifiškem območju. Zmerna rast je napovedana tudi v obdobju do leta 2021," so navedli v družbi in dodali, da pa so nekateri avtomobilski proizvajalci že začeli zapirati določene proizvodne enote.

Dobiček so uspeli povečati s strukturnim pristopom na področju proizvodnje oziroma povečanjem produktivnosti skozi avtomatizacijo in prodajo izdelkov z višjo dodano vrednostjo, so pojasnili.

V strukturi prihodkov iz naslova prodaje izdelkov po kupcih je vodilni položaj od skupine Volkswagen prevzela skupina Renault-Nissan, ki sedaj predstavlja 42-odstotni delež. Volkswagen je po nekaj letih na vrhu sedaj s 30-odstotnim deležem na drugem mestu.

V navedenem poslovnem letu je družba izvedla več naložb. Njihova skupna vrednost je znašala 38,54 milijona evrov, od tega 21,35 milijona evrov v nove projekte.

V tekočem poslovnem letu Hella načrtuje 383 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in rast dobička. Stabilen trend pričakuje tudi za prihodnja leta. Poudarili so sicer, da se soočajo s številnimi izzivi, ki jih zaznamuje tudi nepredvidljivost, a so vse izzive "ustrezno obravnavali".

Hella Saturnus Slovenija je konec lanskega maja zaposlovala 1870 oseb, kar je 303 več kot leto poprej.