c S
Nekatera industrijska podjetja te dni na kolektivnem dopustu 05.08.2019 07:30 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Marsikatero slovensko podjetje, predvsem tista v industriji, se je na vrhuncu poletja tudi letos odločilo za kolektivni dopust. V nekaterih ta velja za skoraj vse zaposlene, v drugih le za del ali za določen obrat, skoraj povsod pa čas prekinitve proizvodnje izkoristijo tudi za redna vzdrževalna in investicijska dela.

V farmacevtski družbi Lek kolektivni dopust vsako leto za čas poletja, pa tudi med božičem in novim letom, načrtujejo v skladu z delovnim koledarjem, različno po lokacijah in predvsem v proizvodnji. Pri tem se prilagajajo potrebam delovnega procesa in naročilom.

V tem času opravijo nekatera redna predpisana vzdrževalna in investicijska dela, ki jih ne morejo izvajati v času redne proizvodnje, saj je potrebno ustaviti in testirati posamezne sisteme. V tem času opravijo tudi čiščenja v proizvodnji, ki bi drugače motila redne proizvodne aktivnosti.

V bistriškem predelovalcu aluminija Impolu so poletni kolektivni dopust organizirali samo v manjšem delu skupine Impol, in sicer v družbah Stampal in Rondal, ki se temu prilagodita zaradi dinamike naročil. Na dopustu je tako dva tedna 120 zaposlenih.

V Mariborski livarni Maribor (MLM) letos čez poletje niso predvideli kolektivnega dopusta, izjema sta le oddelka kovačije in galvanike, kjer je od konca julija dva tedna na dopustu 35 delavcev, v tem času pa bodo izvajali redna vzdrževalna dela na opremi.

V kidričevskem Talumu imajo kolektivni dopust v tistih poslovnih enotah, kjer proizvodni proces to dopušča. Letos so na dvotedenskem kolektivnem dopustu sodelavci treh enot, v tem času pa sodelavci iz drugih enot v proizvodnih procesih opravljajo redne letne remonte in vzdrževalna dela.

Okoli 1800 zaposlenih v zreškem Uniorju v tem času prav tako večinoma koristi kolektivni dopust, ki pa je različen po posameznih programih. Zadnji teden julija so tako dvotedenski dopust začeli koristiti zaposleni v programu odkovkov in skupnih službah, ta teden so se jim pridružili tudi vsi ostali programi, še naslednji teden pa ga bodo nadaljevali v programih ročnega orodja in strojegradnje.

V tem času opravljajo vzdrževalna dela, čiščenje in različne servise, kar velja tudi za Gorenje, kjer so s kolektivnim dopustom začeli 20. julija, ki bo trajal vse do 12. avgusta.

V nasprotju z njimi skupina Sij ni predvidela kolektivnega dopusta v nobeni od njihovih družb, tako da proizvodnja nemoteno teče tudi v jeseniškem Acroniju in v njihovih koroških podjetjih.

Je pa zato bila enotedenskega kolektivnega dopusta ta teden deležna večina zaposlenih v Domelu iz Železnikov. Vsi ne, saj so ga zaradi povečanih naročil na nekaterih programih preklicali za okoli 250 zaposlenih, ki so tako nadaljevali s proizvodnjo.

Navadno pri njih za kolektivni dopust načrtujejo večja vzdrževalna dela, tako so tudi letos opravili redni letni pregled transformatorske postaje, hkrati pa urejajo dovoz na dvorišče podjetja, ki je v rednem času preveč obremenjen za obnovo.

Kot vsako leto, so se tudi letos konec julija in v začetku avgusta v Elanu odločili za dvotedenski kolektivni dopust, ki vključuje veliko večino zaposlenih.

Na kolektivni dopust so se že, ali se bodo še, odpravili tudi v največjih dolenjskih podjetjih. V Revozu bo okoli 3400 zaposlenih od ponedeljka na dopustu tri tedne, medtem pa bo v tovarni dnevno prisotnih od 200 do 400 zunanjih izvajalcev in zaposlenih, ki bodo delali na različnih projektih, povezanih s postavitvijo nove opreme. Največ del bodo izvedli v obratu za varjenje in sestavo karoserij ter na vzdrževanju.

V Adrii Mobil je nekaj manj kot 1100 zaposlenih na kolektivni dopust za tri tedne odšlo 1. avgusta. Na oddihu ne bodo le delavci v službah, ki med dopustom opravljajo nujna vzdrževalna in naložbena dela.

V novomeški Krki, ki v vsej državi zaposluje nekaj več kot 6000 ljudi, se na dopust, na katerem bodo do 16. avgusta, v ponedeljek odpravlja štiri petine zaposlenih. V tem času bo obratoval le del proizvodnje, hkrati pa bodo tudi pri njih opravljali vzdrževalna dela in remonte.

Na Obali so v okviru skupine Pivka kolektivni dopust načrtovali v Delamarisu Kal, kjer poteka proizvodnja steriliziranih izdelkov Delamaris in Delatera. Ta za zaposlene traja povprečno dva tedna, v času med 22. julijem in 16. avgustom, ko v omenjenem obratu nadgrajujejo opremo z izboljšavami, opravljajo večje remonte na opremi ter vzdrževalna dela na objektih. Kljub dopustom obratuje del pakirnice.

Medtem v Pivki perutninarstvu kolektivnih dopustov ni, saj proizvodnja zaradi zagotavljanja dnevno svežega mesa in izdelkov na policah trgovin poteka neprekinjeno vse leto.

Tudi v vseh proizvodnih obratih Droge Kolinske čas kolektivnih dopustov izkoristijo za vzdrževalna dela na strojni opremi. V izolski proizvodnji Barcaffe dvotedenski dopust koristijo prav v teh dneh, v proizvodnji Argete ga bodo naslednja dva tedna, v Mirni pa so ga zaključujejo ta teden. Delavci polnilnice pijač v Rogaški Slatini kolektivnega dopusta niso imeli.