c S
Podjetja poletne dopuste izkoristijo za vzdrževalna dela 05.08.2019 07:30 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Delovna zakonodaja delodajalcem omogoča, da pri načrtovanju letnega razporeda delovnega časa določijo tudi organizacijo kolektivnega dopusta, ko predvsem v industrijskih podjetjih in večinoma v poletnem času dopustov za določeno obdobje ustavijo proizvodnjo. Čas izkoristijo za vzdrževalna dela ali obnove, zaposlenim pa omogočijo počitek.

Zaposleni lahko v skladu z zakonom povsem samostojno izberejo le en dan koriščenja letnega dopusta, ki ga morajo napovedati najmanj tri dni prej, starši šoloobveznih otrok pa še teden dni med šolskimi počitnicami, a še to le v primeru, če s tem ne bi resneje ogrozili delovnega procesa. O preostalih dneh izrabe letnega dopusta je potreben dogovor z delodajalcem.

Zakon sicer kolektivnega dopusta kot takšnega ne določa, pač pa to ponavadi urejajo v kolektivnih pogodbah in internih aktih podjetij. V skladu z delovno zakonodajo je določeno, da mora delavec vsaj en del dopusta v dolžini najmanj dveh tednov izrabiti v kosu in to v tekočem koledarskem letu.

Čeprav se v praksi dogaja tudi, da delodajalec določi daljši kolektivni dopust od dveh tednov in tako nekateri zaposleni skoraj ves dopust porabijo v tem času, v sindikatih tej problematiki ne namenjajo posebne pozornosti.

Kot je za STA povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) in Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) Lidija Jerkič, večina podjetij, za katere sama ve, kolektivne dopuste načrtuje že januarja ali najpozneje marca, in so njihovi zaposleni tega tudi že vajeni, zato ne prihaja do kakšnega posebej omembe vrednega števila pritožb.

"Res bi lahko bilo praktično edino nezadovoljstvo tam, kjer so ti dopusti dolgi. Tako je bilo včasih, zdaj pa večina podjetij nima kolektivnega dopusta daljšega od dveh tednov. Tako da delavcem vseeno še ostane možnost individualne izrabe nekaj dni dopusta," pravi Jerkičeva.

Za tovrstno izrabo dopusta se po njenem odločajo vsako leto bolj ali manj ista podjetja, zlasti tista, ki bi lahko imela drugače v primeru odhoda večjega števila delavcev na dopust težave pri organizaciji dela. Gre predvsem za industrijske podjetja, zlasti tista, ki so vezana na mednarodne trge in morda tudi njihovi tuji poslovni partnerji v poletnem času zaradi dopustov prekinejo delo.

Na odločanje za kolektivne dopuste po njenem mnenju nimajo vpliva gospodarske razmere, torej da bi se zanj odločali v času padca gospodarske aktivnosti in ga ne imeli v času rasti, saj je dopust zaposlenim v vsakem primeru potrebno omogočiti.

Prav tako odredba kolektivnega dopusta po njenem ne pomeni, da bodo delavci takoj po vrnitvi na delo še bolj zasuti z delom. "Kjer pametno načrtujejo proizvodnjo, si nekaj zaloge naredijo že za naprej. Verjetno je lahko tempo od začetka nekoliko večji, a občutno verjetno ne," pravi Jerkičeva, ki meni, da je bolj kot odrejanje kolektivnih dopustov za sindikat resna problematika neizkoriščenih dopustov ob koncu leta.