c S
Zreški GKN lani prihodke povečal za skoraj tretjino 05.08.2019 07:30 Zreče, 04. avgusta (STA) - Zreško podjetje GKN Driveline, ki je del britanske multinacionalke GKN Industries, je lani v primerjavi z letom prej obseg proizvodnje povečalo za skoraj tretjino. Družba je ustvarila za dobrih 107 milijonov evrov evrov prihodkov, kar je skoraj 25 milijonov evrov več kot leta 2017. Kljub temu je bil dobiček lani nekaj manjši.

Kot je razvidno iz letnega poročila na spletni strani Ajpesa, so v družbi, ki se ukvarja proizvodnjo homokinetičnih zglobov, tripod in polgredi za avtomobilsko industrijo, lansko leto zaključili s 4,8 milijona evrov čistega dobička, kar je dober milijon evrov manj kot leto prej.

Prodajo so najbolj povečali na račun zunanjih kupcev, saj so jo približali 50 milijonom evrov, kar je skoraj dvakrat več kot leto prej. Predvsem so povečali sodelovanje s skupinami Renault, Suzuki, Ford, Magna Steyr in Jaguar, medtem ko je nekoliko padla prodaja Fiatovi srbski tovarni v Kragujevcu.

Znotraj skupine so prodajo povečali za dobrih pet odstotkov, večinoma na trgih Evropske unije, medtem ko je zaradi nižjega povpraševanja rahlo upadla prodaja njihovim tovarnam v Turčiji, ZDA in Maleziji. Na domačem trgu so ustvarili nekaj manj kot osem milijonov evrov prihodkov, približno toliko kot leta 2017.

Podjetje je konec leta zaposlovalo že skoraj 450 ljudi, prav posebno pozornost pa so lani namenili tudi razvijanju in ohranitvi najbolj kakovostnega kadra. Zaradi velike konkurence ostalih podjetij v lokalnem okolju pri povpraševanju po delovni sili so se odločili proizvodnim delavcem dvigniti plače ter uvrsti še nekatere stimulativne ukrepe.

V letošnjem letu prav tako načrtujejo nekoliko višjo prodajo, a ne pričakujejo tako ekstremne rasti kot lani. Do slednje je lani prišlo, ker so že v drugi polovici leta 2017 začeli z nekaterimi novimi projekti, predvsem v sodelovanju z Mercedesom, Volvom, Jaguarjem in Land Roverjem.

Finančni načrt družbe, ki jo od letos znova vodi Andrej Poklič, predvideva prodajo v višini 108 milijonov evrov, kar bi pomenilo dnevno proizvodnjo 21.000 kosov homokinetičnih zglobov, 15.800 tripod in 6700 polgredi. Dejanska prodaja v prvih treh mesecih je nad načrti, temu primeren je tudi dobiček, pravijo v GKN.

Za letos v zreškem podjetju načrtujejo tudi za tri milijone evrov investicij, predvsem v nekatere stroje ter prenovo skladišča in dela proizvodnje.