c S
Slovenija junija z enim največjih padcev trgovine na drobno v EU 02.08.2019 13:22 Luxembourg, 02. avgusta (STA) - Obseg trgovine na drobno se je v območju evra in EU junija vendarle povečal, in sicer na mesečni ravni za 1,1 oz-. 1,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji se je medtem znova zmanjšal, tokrat za 0,5 odstotka. Gre za enega največjih padcev v vsej osemindvajseterici.

Trgovina na drobno je v območju evra in EU nazadovala vse od februarja, po revidiranih podatkih se je maja v evrskih državah na splošno skrčila za 0,6 odstotka (in ne za 0,3 odstotka), v celotni uniji pa za 0,7 odstotka (in ne za 0,4 odstotka). Junija se je ta trend torej ustavil.

V mesečni primerjavi se je v območju skupne valute prodaja pogonskih goriv okrepila za 1,6 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov za 1,2 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa za 1,1 odstotka. V osemindvajseterici je šla medtem prodaja pogonskih goriv navzgor za 1,7 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov za 1,3 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za odstotek.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno junija na mesečni ravni najbolj povečal na Hrvaškem (+6,8 odstotka), v Nemčiji (+3,5 odstotka) in na Poljskem (+2,8 odstotka). Največji padec so medtem zabeležili na Portugalskem (-0,9 odstotka), Irskem (-0,8 odstotka) in v Sloveniji (-0,5 odstotka).

V medletni primerjavi je bil obseg trgovine na drobno v območju skupne evropske valute v šestem mesecu večji za 2,6 odstotka, v celotni povezavi pa za 2,8 odstotka.

Junija je prodaja neživilskih izdelkov na letni ravni porasla za 4,1 odstotka (v EU za 4,7 odstotka), prodaja pogonskih goriv za odstotek (v EU za 1,2 odstotka), prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 0,8 odstotka (v EU za 0,9 odstotka).

Glede na lanski junij so največjo rast obsega trgovine na drobno beležili Hrvaška (+7,4 odstotka), Litva in Romunija (obe +5,7 odstotka) in Malta (+5,6 odstotka). Padec so imeli le na Slovaškem (-0,4 odstotka).

Slovenija je junija v medletni primerjavi sklenila s 3,7-odstotno rastjo trgovine na drobno (maja je bila letna rast 5,4-odstotna, aprila pa 12,6-odstotna).