c S
Junija industrijski izdelki v območju evra še cenejši 02.08.2019 13:21 Luxembourg, 02. avgusta (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se junija na mesečni ravni tako v območju evra kot v celotni EU znižale za 0,6 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V območju evra cene upadajo še vse od marca. V Sloveniji se cene industrijskih izdelkov v šestem mesecu glede na predhodni mesec niso spremenile.

V območju evra so se cene v energetskem sektorju junija v mesečni primerjavi znižale za 2,2 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo pa za 0,3 odstotka. Cene za investicijske dobrine so ostale na majski ravni, cene trajnih in netrajnih dobrin pa so porasle za 0,1 oz. 0,3 odstotka. Cene v industriji brez energetskega sektorja se niso spremenile.

V EU so cene v energetskem sektorju zdrsnile za 2,9 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo pa za 0,3 odstotka. Cene investicijskih dobrin se niso spremenile. Cene trajnih in netrajnih dobrin so se medtem zvišale za 0,2 odstotka. Cene v industriji brez energetskega sektorja se tudi v celotni EU niso spremenile.

Med državami članicami so junija glede na maj največje padce cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih zabeležile Litva (-dva odstotka), Grčija (-1,9 odstotka) in Danska (-1,7 odstotka). Največjo rast so imeli Latvija (+1,7 odstotka) ter Estonija in Ciper (oba +0,3 odstotka).

Na letni ravni so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v evropski denarni uniji junija zvišale za 0,7 odstotka, v osemindvajseterici pa za 0,9 odstotka. V Sloveniji je bila rast dvoodstotna.