c S
Globoko v rdečem tudi evropske borze 02.08.2019 10:51 Frankfurt/Pariz, 02. avgusta (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je z napovedjo, da bodo ZDA 1. septembra uvedle dodatne 10-odstotne carine na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, globoko v rdeče potisnil tudi indekse vodilnih evropskih borz. Poleg tega je za danes napovedal, da bo spregovoril še o trgovinskih odnosih ZDA z EU.

Trump je dodatne carine napovedal le dan po zaključku trgovinskih pogajanj med državama v Šanghaju, ki jih je sicer označil za konstruktivna. Dodal je, da so pred tremi meseci mislili, da so se s Kitajsko dogovorili, da pa se je ta pred podpisom na žalost odločila za ponovna pogajanja. Četudi se je zavezala, da bo kupovala več ameriških kmetijskih pridelkov, tega ni storila. Prav tako ni nehala prodajati opioida fentanil v ZDA, zato "veliko Američanov še naprej umira".

Trgovinska pogajanja se nadaljujejo in med pogovori bodo ZDA s 1. septembrom uvedle "majhne dodatne carine v višini 10 odstotkov" na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, ki iz Kitajske prihajajo v ZDA. To ne vključuje za 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že ocarinjeno s 25 odstotki, je še sporočil Trump.

Kitajska je v odzivu na napoved poudarila, da napoved carin ni konstruktivna in ne bo razrešila ameriško-kitajske trgovinske vojne.

Bela hiša je medtem sporočila, da bo danes spregovorila tudi o trgovinskih odnosih z Evropsko unijo.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 10. uri na ravni 3407 točk, kar je 2,53 odstotka manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 2,34 odstotka, pariški CAC 40 za 2,49 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 1,77 odstotka. Züriški SMI trenutno izgublja 1,09 odstotka, milanski FTSE Mib 2,08 odstotka, dunajski ATX pa 1,30 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu beleži 1,02-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1037 dolarja.

Tudi azijske borze so večinoma sklenile v negativnem območju. Tokijski indeks Nikkei je nazadoval za 2,30 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 1,62 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 2,11 odstotka. Seulski Kospi je medtem nazadoval za 0,87 odstotka, All Ordinaries pa za 0,38 odstotka.