c S
Toyota okrepila četrtletni dobiček 02.08.2019 10:00 Tokio, 02. avgusta (STA) - Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je v četrtletju med aprilom in junijem, njegovim prvim poslovnim četrtletjem, ustvaril 683 milijard jenov (5,7 milijarde evrov) čistega dobička. Kljub temu da se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem okrepil za 3,9 odstotka, je družba znižala celoletno napoved.

Toyota načrtuje, da se bo čisti dobiček v letošnjem poslovnem letu povečal za nekaj več kot 14 odstotkov na 2,15 milijarde jenov. Predhodne ocene so bile postavljene v višini 2,25 milijarde jenov, a so v družbi izračunali, da zaradi tečajnih razlik in zaostrovanja razmer na trgu ne bodo dosegljive.

Četrtletni dobiček iz poslovanja se je povzpel za 8,7 odstotka na 742 milijard jenov. Vpliv na to je imelo znižanje materialnih stroškov, dobra prodaja in šibkejši jen v primerjavi z dolarjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prodaja se je povečala za 3,8 odstotka na 7640 milijard jenov. Skupini je prodala 2,7 milijona vozil, v enakem obdobju lani 2,6 milijona.

V velikanu med največjimi tveganji vidijo vpliv trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, tečajnih razlik in vpliv negotovosti zaradi brexita. Kot protiukrep tem tveganjem še naprej načrtujejo čim več lokalne proizvodnje, so navedli v Toyoti.