c S
Evropske borze navzgor; cenejša nafta, šibkejši evro 02.08.2019 07:00 London/Frankfurt/Pariz, 01. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Sklepi ameriške centralne banke, ki je v sredo končala dvodnevno zasedanje, so sicer vlagatelje razočarali. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je znižal.

Ameriška centralna banka je v sredo zvečer po pričakovanjih prvič po hudi finančni krizi v letu 2008 znižala svojo ključno obrestno mero za četrt odstotne točke. Tiste, ki so pričakovali bolj odločno ukrepanje, je ta ukrep razočaral. Se je pa na ta račun močno okrepil ameriški dolar, kar je potisnilo navzdol tečaj evra, to pa je po pojasnilih analitikov vzrok za podražitev vrednostnih papirjev na borzah. Medtem tudi še traja sezona objavljanja četrtletnih poslovnih rezultatov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,67 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3490,03 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,53 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,70 odstotka. Malenkost se je znižal le indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,03 odstotka.

V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,79-odstotno rast in v Zürichu indeks SMI 0,29-odstotno. Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,80 odstotka.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,15 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,09 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,63-odstotno rastjo.

Tečaj evra trpi zaradi politike ameriške centralne banke. A ne le evra, danes so se znižali tečaji tudi številnih drugih valut.

Med trgovanjem na borzi v Frankfurtu se je tečaj skupne evropske valute spustil vse do 1,1027 dolarja, kjer ni bil že dobri dve leti. Do poznega popoldneva se je nato spet nekoliko okrepil. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1037 dolarja oz. 1,14 centa nižje kot v sredo.

Po znižanju obrestnih mer v ZDA se je pocenila tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 57,78 dolarja, kar je 80 centov manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 70 centov na 64,35 dolarja.