c S
Evropske borze uvodoma brez jasne smeri 01.08.2019 10:28 Frankfurt/Pariz/London, 01. avgusta (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel brez jasne smeri. Vlagatelji so sicer dočakali pričakovano znižanje obrestnih mer v ZDA, ni pa jih prepričalo nejasno stališče ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) glede nadaljnjih potez.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je do 10. ure po srednjeevropskem času pridobil 0,15 odstotka. Za 0,40 odstotka se je ob njem zviševal indeks CAC na borzi v Parizu.

Medtem je DAX v Frankfurtu izgubljal 0,09 odstotka, FTSE 100 pa je bil v Londonu 0,19 odstotka pod gladino.

Fed je ključno obrestno mero znižal zaradi gospodarske negotovosti, po mnenju mnogih pa tudi zaradi pritiskov ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Izjave predsednika Fed Jeroma Powella so sicer zamajale pričakovanja za nadaljnja znižanja obrestne mere.

Tečaj evra je zgrmel na najnižjo raven v več kot dveh letih. V azijskem trgovanju se je vrednost evra spustila vse do 1,1034 dolarja, kar je najmanj od maja 2017. V sredo je Evropska centralna banka referenčni tečaj evra postavila pri 1,1151 dolarja.

Tokijska borza je končala 0,1 odstotka višje kot ob koncu trgovanja v sredo. Seulska je pridobila 0,4 odstotka, v Taipeiju pa se je osrednji indeks spustil 0,9 odstotka nižje. Padce v višini 0,8 odstotka sta zabeležili tudi borzi v Hongkongu in Šanghaju.