c S
OMV v četrtletju več kot podvojil dobiček 01.08.2019 07:25 Dunaj, 31. julija (STA) - Avstrijski energetski koncern OMV je drugo četrtletje sklenil s 658 milijoni evrov čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 276 milijonov evrov. Občuten skok dobička je v prvi vrsti posledica višjih prodajnih cen nafte in boljše prodaje, je danes sporočil OMV.

Dobiček avstrijskega prodajalca nafte in plina iz poslovanja, ki ne vključuje enkratnih stroškov, je v drugem trimesečju v medletni primerjavi porasel z 966 milijonov evrov na 1,05 milijarde evrov in s tem presegel pričakovanja analitikov. Ta so se v povprečju gibala na ravni 966 milijonov evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prihodki v OMV so v obravnavanem obdobju porasli za šest odstotkov na 6,04 milijarde evrov.

Skupna proizvodnja nafte in plina se je med januarjem in koncem aprila na letni ravni povečala za 70.000 na 490.000 159-litrskih sodov na dan, in sicer predvsem zaradi nadaljevanja proizvodnje v Libiji in širitvi v Abu Dabiju, na Novi Zelandiji in v Maleziji.

OMV je objavil tudi podatek o čistem dobičku za prvo polletje. V prvih šestih mesecih se je čisti dobiček koncerna glede na enako obdobje lani okrepil za 43 odstotkov na 1,15 milijarde evrov. Medtem so se prihodki zvišali za sedem odstotkov na 11,44 milijarde evrov.

Avstrijski koncern je danes sporočil še, da kljub nekaterim preprekam iz ZDA in EU ne pričakuje zamud pri izgradnji plinovoda Severni tok 2, ki bo potekal od ruske obale pod Baltskim morjem do nemške obale. OMV je namreč eden od investitorjev pri projektu.

Pod Baltskim morjem naj bi bilo doslej položenih 70 odstotkov cevi, plin pa naj bi po njih stekel do konca letošnjega leta.