c S
Na kratko iz gospodarstva 01.08.2019 07:25 Ljubljana, 31. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo osnutek pravilnika o metodologiji za masovni zajem poseljenih zemljišč in določitvi vrste dejanske rabe poseljenih zemljišč. Ministrstvo, ki izvaja več aktivnosti za vzpostavitev evidence stavbnih zemljišč, bo pripombe na osnutek zbiralo do 30. avgusta. Prva faza do vzpostavitve evidence je masovni zajem pozidanih zemljišč, rezultat tega bo predlog poseljenih zemljišč. Pravilnik o metodologiji za masovni zajem poseljenih zemljišč določa vire in metode masovnega zajema za poseljena zemljišča. Podatki iz masovnega zajema bodo tudi podlaga za vzpostavitev evidence dejanske rabe poseljenih zemljišč, tako pravilnik določa tudi vrste dejanske rabe poseljenih zemljišč, so sporočili z ministrstva.

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je v torek obiskala občino Kungota, kjer se je srečala z županjo občine Tamaro Šnofl, skupaj pa sta obiskali tudi lokalne turistične produkte. Z županjo sta se pogovarjali o izjemnih turističnih potencialih v občini, predvsem na področju vinarstva in gastronomije ter novih integralnih turističnih produktih. Štravs Podlogarjeva je glede na usmeritve slovenskega turizma na podlagi nacionalne strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 ocenila, da ima občina Kungota vse potenciale, da postane mednarodno prepoznavna turistična destinacija za petzvezdična doživetja, so sporočili z ministrstva.

Uprava Cinkarne Celje je na podlagi sklepa skupščine, ki jo je pooblastila za nakup lastnih delnic, objavila program odkupa, ki sta ga na redni seji sprejela uprava in nadzorni svet. Pooblastilo skupščine velja za pridobitve lastnih delnic do skupno 80.797 delnic družbe, kar predstavlja 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe. Nakupna cena pridobljenih lastnih delnic ne sme biti nižja od 170 evrov in ne višja od 270 evrov na delnic, je razvidno iz programa, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Bonitetna agencija Standard&Poor's je Savi Re in Zavarovalnici Sava potrdila bonitetno oceno A s stabilnimi obeti. Ocenila je, da je skupina Sava v zadnjih nekaj letih pomembno utrdila uspešnost poslovanja v Sloveniji in bistveno razširila poslovanje na zavarovalnih trgih regije Adria. Pozitivno je ocenila tudi prevzem družbe za upravljanje Sava Infond, s katerim je skupina utrdila svoj konkurenčni položaj v Sloveniji, so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz Save Re.

Delničarji DZS so na torkovi skupščini potrdili predlog, da bilančna izguba za lani v višini 18,2 milijona evrov ostane nepokrita. Za revizijsko družbo so imenovali družbo Mazars ter se seznanili, da je nova članica nadzornega sveta kot predstavnica delavcev postala Snežana Tripunović, izhaja iz zapisnika skupščine, danes objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Ljubljanska borza je na podlagi amortizacijskih načrtov in po uskladitvi podatkov s Centralno klirinško depotno družbo določila prvi trgovalni dan brez upravičenja do tekočega kupona za obveznice Republike Slovenije (76. izdaja) in družbe KD (2. izdaja). Prvi trgovalni dan brez upravičenja do tekočega kupona za državne obveznice bo v četrtek, pri obveznicah KD pa 28. avgust.