c S
Evropske borze čakajo na odločitev Feda; evro s padcem, nafta dražja 01.08.2019 07:25 London/Frankfurt/Pariz, 31. julija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v območju z evrom so se danes večinoma zvišali, medtem ko je londonska borza zabeležila padec. Vlagatelji nestrpno čakajo na odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki naj bi zvečer po srednjeevropskem času naznanila znižanje obrestnih mer. Nafta se je podražila, tečaj evra pa znižal.

Vlagatelji stavijo, da bo Fed danes sporočil znižanje obrestnih mer, nestrpno pa bodo pričakovali tudi morebitne signale, da se obeta še bolj stimulativna monetarna politika. Na trge medtem ni pomembneje vplivalo dvodnevno srečanje med ameriškimi in kitajskimi trgovinskimi pogajalci, ki se je danes zaključilo v Šanghaju brez preboja.

Gospodarska rast je bila medtem v letošnjem drugem četrtletju v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi 0,2-odstotna, so pokazali prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna.

Poslovne rezultate so medtem objavila številna pomembna evropska podjetja. Vlagatelji so med drugim pozitivno ocenili poslovne rezultate Airbusa, Credit Suisse in Air France-KLM. Na drugih celinah se precej dražijo delnice Appla, medtem ko so Samsungove upadle za nekaj več kot 2,5 odstotka.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,12 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,34 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,14 odstotka. Znižal pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,78 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,30 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,29 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,56-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev prav tako zadržano zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,06 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,13 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,23-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1128 dolarja, kar je 0,26 odstotka manj kot v torek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1151 dolarja (v torek 1,1154 dolarja).

Cene nafte so se nekoliko zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 58,38 dolarja, kar je 33 centov več kot v torek. V Londonu so se septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 47 centov na 65,19 dolarja.