c S
Danes v veljavo nov obračunski model za nagrajevanje bolj obremenjenih družinskih zdravnikov 01.08.2019 07:39 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Danes začne veljati nov obračunski model za nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov družinske medicine, ki ga je vlada sprejela z aneksom dve k splošnemu dogovoru. Timom, ki so pripravljeni delati prek določenega normativa 1895 glavarinskih količnikov, lahko prinese od štiri do 20 odstotkov višjo plačo. Zdravništvo je do ukrepa kritično.

Povprečni družinski zdravnik, ki je v 54. plačnem razredu in je dosegel trenutno državno povprečje obremenitve pri 2395 glavarinskih količnikih, bo po tej lestvici na mesec dobil približno 400 evrov več. Medicinska sestra v 37. plačnem razredu bo pri taki obremenitvi dobila dodatnih 235 evrov, tehnik zdravstvene nege pa 173 evrov.

Dodatno plačilo glede na obremenjenost po petstopenjski lestvici bodo zdravstveni timi občutili pri avgustovski plači, ki bo izplačana v začetku septembra. Ta obračunski model na leto prinaša finančne posledice v višini 11,7 milijona evrov, v letošnjem letu pa 4,8 milijona evrov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder računa, da jim bo z ukrepom uspelo pomiriti obremenjene družinske zdravnike. Ti so na svojo preobremenjenost namreč opozarjali tudi s kolektivnimi odpovedmi, ki so jih po sprejetju aneksa ena zamrznili do jeseni.

Vendar za zdaj še ni jasno, ali bodo zdravniki odpovedi vendarle preklicali. Prvi odzivi iz zdravniških vrst za zdaj namreč ne kažejo velikega navdušenja nad rešitvami ministrstva. Članstvo sindikata družinskih zdravnikov Praktikum je aneks dve tako označilo za slabo rešitev, kritičen je tudi predsednik Igor Muževič. Spomnil je na zahtevo zdravnikov, da se stoodstotno financira ambulante, ki dosegajo normativ 1895 glavarinskih količnikov.

Kot je STA pojasnila direktorica kranjskega zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura, še ni prejela uradne odločitve zdravnikov. S koncem poletja je pričakovati tudi odločitve mariborskih, celjskih in ptujskih zdravnikov.

Neuradno naj bi v Kranju večina zdravnikov odpovedi umaknila, predvsem zaradi dobrega sodelovanja z vodstvom zdravstvenega doma. To je sicer pristopilo tudi k aktivnemu iskanju zdravnikov v tujini.

Zdravstveni dom Kranj ni edini, ki se je odločil za tako potezo. Na zaposlitev več deset tujih družinskih zdravnikov jeseni računajo tudi v Ljubljani, v Nazarjah pa že delata dve zdravnici iz BiH.

Nezadovoljni z aneksom so tudi v zdravniški zbornici in sindikatu zdravnikov Fides, v katerem opozarjajo, da aneks predstavlja kršitev kolektivne pogodbe. Ta očitek je ministrstvo za zdravje že zavrnilo.