c S
Lloyds s padcem dobička zaradi zahtevkov oškodovanih strank 31.07.2019 15:16 London, 31. julija (STA) - Britanska bančna skupina Lloyds je v prvem polletju ustvarila 2,2 milijarde funtov (2,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je štiri odstotke manj kot v lanskem prvem polletju. Med drugim je padec dobička posledica večjega števila odškodninskih zahtevkov strank, ki so bile oškodovane s spornim zaračunavanjem stroškov zavarovanja posojil.

Dobiček pred davki bančne skupine je na letni ravni upadel za sedem odstotkov na 2,9 milijarde funtov (3,1 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lloyds se je pred leti znašel v škandalu, povezanim s spornim zaračunavanjem stroškov zavarovanja posojil strankam. Zaradi tega početja - strankam namreč niso pojasnili, da jim bodo zavarovanje dodatno zaračunali - je banko kaznoval regulator, sedaj pa odškodnino zahtevajo tudi stranke. To lahko uveljavljajo do konca avgusta, samo v letošnjem prvem polletju pa je banka prejela za 550 milijard funtov zahtevkov.

Brez upoštevanja stroškov, povezanih s škandalom, pa je bilo poslovanje bančne skupine dobro, je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal izvršni direktor banke Antonio Horta-Osorio. Ob tem je opozoril na zaostrene ekonomske pogoje in negotove razmere zaradi brexita.