c S
Nov krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko brez preboja 31.07.2019 13:01 Šanghaj, 31. julija (STA) - V Šanghaju so pogajalci sklenili 12. krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ki sta vodila delegacijo ZDA, izjav nista dajala, analitiki pa ocenjujejo, da posebnega preboja v skladu s pričakovanji ni bilo. Pogajanja se bodo nadaljevala septembra.

Pogajalci so se po zaključku današnjih pogajanj, ki so jih ocenili za odkrite, učinkovite in konstruktivne, dogovorili, da se ponovno sestanejo septembra v ZDA, poročanje kitajske državne tiskovne agencije Xinhue povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju Xinhue so se pogajalci dotaknili več vprašanj, med drugim povečevanja kitajskih nakupov ameriških kmetijskih izdelkov v skladu s potrebami tega hitro rastočega gospodarstva in ameriškega ustvarjanja ugodnih pogojev za takšne nakupe. Podrobnosti niso razkrili.

Zadnja v nizu pogajanj so se v Šanghaju začela v torek, zasenčil pa jih je ameriški predsednik Donald Trump, ki je v seriji zapisov na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim Peking posvaril, naj s sklepanjem sporazuma ne čaka na ameriške volitve leta 2020.

Po poročanju AFP so ameriški finančni minister Mnuchin, ameriški trgovinski predstavnik Lighthizer in vodja kitajske delegacije Liu He drugi dan pogajanj začeli z rokovanjem pred mediji, nato pa so se zaprli v sobo, kjer so ostali približno štiri ure. Po oceni analitikov so se pogovori končali razmeroma hitro, Mnuchin in Lighthizer pa sta se nato brez izjav odpravila proti letališču.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva je krivdo za zastoj v pogajanjih pripisala ameriški strani. "Če je nekdo bolan, nima smisla drugega prositi, naj vzame zdravilo," je v izjavi za novinarje dejala Hua Chunying. "Mislim, da bi morale ZDA izkazati več odkritosti in dobre vere, ko gre za trgovinska pogajanja," je dodala.

Večjega napredka sicer pred tokratnim krogom niti ni bilo pričakovati. ZDA in Kitajska sta si medsebojno naložili visoke carine na 360 milijard dolarjev dvostranske menjave, Trump pa grozi z novimi dajatvami na kitajsko blago. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je ohladila svetovno trgovino in posledično tudi globalno gospodarsko rast.

Strokovnjaki sicer svarijo, da si Trump pred volitvami, ki ga čakajo prihodnje leto, ne more privoščiti sklenitve dogovora s Kitajsko, ki ga ne bi mogel ubraniti kot odličnega za ZDA. Zato je zelo verjetno, da do volitev dogovora ne bo.