c S
FCA prodal manj avtomobilov, a povečal dobiček 31.07.2019 15:00 Milano, 31. julija (STA) - Italijansko-ameriški avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 800 milijonov evrov čistega dobička, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je povečal, čeprav je prodal za 11 odstotkov manj avtomobilov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

FCA je med aprilom in junijem prodal 1,16 milijona vozil. Čiste prihodke je kljub padcu obsega prodaje povečal za tri odstotke na 26,7 milijarde evrov.

Skoraj ves dobiček je FCA ustvaril v Severni Ameriki. V Evropi je koncern posloval komajda dobičkonosno, v Aziji pa so bile njegove številke rdeče. Izgubo je v drugem četrtletju ustvarila tudi znamka športnih avtomobilov Maserati, ki že dalj časa velja za problematično.

FCA je sedmi največji avtomobilski proizvajalec na svetu. V svojem portfelju ima znamke, kot so Jeep, Ram in Alfa Romeo.

FCA je letos šokiral trge s predlagano združitvijo s francoskim Renaultom. Upoštevajoč Renaultova japonska partnerja Nissan in Mitsubishi Motor bi s tem ustvarili globalnega avtomobilskega giganta. Idejo je opustil, potem ko je ocenil, da politični pogoji v Franciji trenutno ne omogočajo uspešne združitve.