c S
Rast BDP v drugem četrtletju v območju evra in EU počasnejša 31.07.2019 14:35 Luxembourg, 31. julija (STA) - Gospodarska rast je bila v letošnjem drugem četrtletju v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna, kažejo prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat.

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v letošnjem prvem četrtletju v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,6-odstotna. V zadnjem lanskem četrtletju je bila v območju z evrom prav tako 1,2-odstotna, v državah EU pa 1,5-odstotna.

"Prej so bili zaskrbljujoči podatki za Nemčijo in Italijo, sedaj pa podatki po posameznih državah kažejo, da se rast v EU ustavlja na račun širšega kroga držav," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil ekonomist Jack Allen Reynolds iz družbe Capital Economics.

Francija je v torek objavila, da je gospodarska rast v drugem četrtletju dosegla 0,2 odstotka. Šibko rast so pripisali predvsem upočasnjeni potrošnji gospodinjstev. Podatki za Nemčijo bodo znani v prihodnjih tednih.

Italija, ki ima poleg šibke rasti težave z visokim dolgom, je danes razkrila, da je v tem četrtletju zabeležila ničelno rast. Medtem je bila ta višja v Španiji. V tej državi se je rast BDP ustavila pri 0,5 odstotka, a je bila najpočasnejša od sredine leta 2014.

Rast se je za odstotno točko upočasnila tudi v Avstriji, kjer je bila v drugem četrtletju 0,3-odstotna. Isto se je zgodilo v Belgiji, ki je zabeležila 0,2-odstotno rast, najnižjo v zadnjih dveh letih.

Za Slovenijo bodo podatki znani konec avgusta. Država je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim in po sezonsko prilagojenih podatkih imela 0,8-odstotno rast.

Najnovejši podatki za Evropo bodo po mnenju analitikov spodbuda napovedim Evropske centralne banke, da bo za zagon evropskega gospodarstva sprejela spodbujevalne ukrepe. Minuli teden ni posegala v denarno politiko, je pa napovedala nova znižanja obrestnih mer in možnost vnovičnega zagona programa odkupovanja obveznic.

ECB je pri odločitvah pozorna zlasti na inflacijska gibanja. Prve, danes objavljene ocene o julijski inflaciji v območju evra, ki kažejo, da je bila ta v medletni primerjavi 1,1-odstotna, junija pa 1,3-odstotna, še povečujejo možnost jesenskega ukrepanja ECB.

Eurostat je danes objavil prvo oceno rasti za območje z evrom in EU za drugo četrtletje. Oceno bo še dvakrat revidiral, prvič nekje sredi avgusta.