c S
Nemško tožilstvo vložilo obtožnico zoper nekdanjega prvega moža Audija 31.07.2019 13:37 Wolfsburg, 31. julija (STA) - Nemško tožilstvo je zoper nekdanjega prvega moža Audija Ruperta Stadlerja vložilo obtožnico zaradi vpletenosti v goljufijo z izpusti škodljivih plinov v dizelskih avtomobilih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obtožnica Stadlerja bremeni prevare, ponarejanja dokumentov in nezakonitega oglaševanja.

Očitki iz obtožnice so povezani z več kot 430.000 Volkswagnovimi, Audijevimi in Porschejevimi vozili z dizelskim motorjem, ki so bili opremljeni s programsko opremo za zmanjševanje škodljivih izpustov v času uradnih testiranj. Natančneje zajema prodajo 250.712 Audijevih vozil, 71.577 Volkswagnovih in 112.131 Porschejevih.

Stadler je, kot so prepričani v tožilstvu, za goljufijo izvedel najpozneje septembra 2015, ko je Volkswagen, pod okrilje katerega sodi Audi, javno priznal, da je s tovrstno opremo opremil 11 milijonov vozil. Od tedaj naprej pa naj bi Stadler načrtno še naprej prodajal sporna vozila, predvsem v Evropi in ZDA, očitke tožilstva še povzema agencija.

Škandal, poimenovan dieselgate, je največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu Volkswagna stal že več kot 30 milijard evrov, v številnih državah pa tožbe in postopki proti njemu še tečejo.