c S
Slovenske organizacije v vsakem četrtem podprtem projektu Kultura za leto 2019 31.07.2019 13:15 Ljubljana, 31. julija (STA) - Med 106 projekti sodelovanja Kultura, izbranimi na evropski ravni, je letos rekordno število takih, v katerih sodelujejo slovenske organizacije. Kot vodja ali partner so vključene v 28 projektov, kar predstavlja 26 odstotkov vseh uspešnih prijav. Pet projektov je s slovenskim vodjo, v 23 odobrenih projektih sodeluje še 24 slovenskih partnerjev.

Kot so sporočili s centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih Motovila, bo Ustvarjalna Evropa za 106 projektov namenila 44,6 milijona evrov. V podprtih projektih sodelujejo organizacije iz 34 držav, stopnja uspešnosti na razpisu pa znaša rekordnih 30 odstotkov - najverjetneje zaradi manjšega števila prijav in nekoliko višjega proračuna.

Slovenija beleži nadpovprečno stopnjo uspešnosti - 38 odstotno - in zaseda neverjetno šesto mesto po številu podprtih projektov s slovensko udeležbo. Slovenske organizacije skupaj ustvarjajo 165 mednarodnih povezav s partnerji iz 28 držav. Letos največ sodelujejo s partnerji iz Italije (15), ki slovenske organizacije tudi največkrat povabijo k sodelovanju, Nemčije (12), Belgije in Združenega kraljestva (v obeh primerih po 11 organizacij) ter Poljske (10).

Največ podprtih projektov je s področja uprizoritvenih umetnosti (46 odstotkov), med njimi prevladujejo projekti s področja glasbe in gledališča. Sledijo projekti s področja kulturne dediščine (24 odstotkov), vizualnih umetnosti (15 odstotkov) in ostalih področij.

Največkrat opredeljena prednostna naloga v podprtih projektih je spodbujanje nadnacionalne mobilnosti, sledi izobraževanje in usposabljanje z namenom izboljšanja zmogljivosti sektorja, razvoj občinstev in medkulturni dialog. Še vedno pa ostajajo na repu projekti, ki se ukvarjajo z digitalizacijo in novimi poslovnimi modeli. Nekaj projektov se bo osredotočalo na zapuščino Evropskega leta kulturne dediščine.

Projekti s slovenskim vodjo, ki so skupaj pridobili skoraj milijon evrov podpore EU, so Mesto žensk, Pionirski dom, Radio Študent, Slovenski gledališki inštitut in Založba GOGA.

V vseh podprtih projektih sodeluje 25 organizacij iz Slovenije, med njimi pa so štiri uspešne kar z dvema projektoma: Mesto žensk, Založba Goga in Pionirski dom so uspeli kot vodje in še v vlogi partnerja, Lutkovno gledališče Ljubljana pa je partner v dveh projektih.

Kot so še zapisali v zavodu Motovila, je opazna sprememba trenda glede statusa slovenskih organizacij. Med uspešnimi domačimi prijavitelji je tokrat prvič nekoliko večje število javnih zavodov (13) v primerjavi z nevladnimi organizacijami (12). Na zemljevidu so se poleg Ljubljane, kjer ima sedež večina podprtih organizacij, letos znašli še Maribor (Umetnostna galerija Maribor in Društvo X-OP), Nova Gorica (Univerza v Novi Gorici), Novo mesto (Založba Goga) in Murska Sobota (RIS Dvorec Rakičan).