c S
Slovenci lani na več zasebnih potovanjih 31.07.2019 12:01 Ljubljana, 31. julija (STA) - Lani je vsaj enkrat zasebno potovalo okoli 1,22 milijona ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije. Skupaj so se odpravili na okoli 4,57 milijona zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več kot v letu pred tem. Najbolj priljubljena destinacija zasebnih potovanj med prebivalci Slovenije ostaja Hrvaška, kažejo statistični podatki.

Med vsemi gospodinjstvi v Sloveniji si je enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva lani lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev ali za odstotno točko več kot v letu 2017 in največ, odkar statistični urad od leta 2005 računa te podatke.

Na ravni statističnih regij je bilo največ gospodinjstev, ki so si lahko privoščila počitnice, v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanj pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov).

Pri večini zasebnih potovanj (84 odstotkih) je bil glavni razlog odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren. Največ zasebnih potovanj so lani prebivalci Slovenije opravili v juliju in avgustu, v obeh po 18 odstotkov.

Na večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) so se odpravili z osebnimi vozili, na drugem mestu so bila letala (šest odstotkov) in na tretjem avtobus (pet odstotkov).

Hrvaška je bila lani ciljna država za 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Vendar pa se je delež potovanj na Hrvaško v zadnjih 20 letih zmanjšal za približno deset odstotnih točk, je na današnji novinarski konferenci izpostavila namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren.

Med destinacijami so sledile Italija (sedem odstotkov zasebnih potovanj), Avstrija (šest odstotkov) ter Bosna in Hercegovina (pet odstotkov).

Zasebno potovanje prebivalcev Slovenije je lani trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve). Povprečni dnevni izdatki na takih potovanjih so znašali okoli 50 evrov na turista; in sicer v Sloveniji 40 evrov, v tujini pa 53 evrov. Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan, in sicer 90 evrov.

Cene počitniških paketov in nastanitvenih storitev v Sloveniji so zelo odvisne od sezone. Najbolj se dvignejo v glavni turistični sezoni, to je v juliju in avgustu. Počitniški paketi so bili v juliju in avgustu lani povprečno za več kot 30 odstotkov dražji kot na koncu leta 2017.