c S
Samsung Electronics s 53-odstotnim četrtletnim padcem dobička 31.07.2019 08:56 Seul, 31. julija (STA) - Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics je v drugem četrtletju v luči šibkejšega trga čipov in naraščajočih trgovinskih napetosti med Seulom in Tokiom ustvaril 5180 milijard vonov (3,9 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 53 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Dobiček iz poslovanja se je v drugem četrtletju ustavil pri 6600 milijardah vonov, kar je 56 odstotkov nižje kot v enakem lanskem obdobju, prihodki od prodaje pa so se ustavili štiri odstotke nižje pri 56.130 milijardah vonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlogi za poslabšanje poslovanja daleč največjega korejskega poslovnega konglomerata in enega največjih svetovnih tehnoloških igralcev se skrivajo predvsem v poslabšanju razmer na trgu spominskih čipov, kar je posledica povečane negotovosti v svetovnem gospodarstvu, tehnološkega spopada med Kitajsko in ZDA ter presežne ponudbe ne trgu.

Čeprav je Samsung tudi največji izdelovalec pametnih mobilnikov, največ denarja ustvari s proizvodnjo čipov. Je pa tudi na trgu pametnih telefonov vse bolj pod pritiskom cenejše konkurence kitajskih podjetij na čelu s Huaweijem. Slednji je sicer v drugem četrtletju zaradi napovedi ameriških ukrepov proti njemu doživel udarec, Samsung pa si precej obeta od letos predstavljenega mobilnika S10, ki je prilagojen mobilnemu omrežju 5G.

Po drugi strani pa je korejski velikan zabeležil težave pri preskusu prepogljivega aparata Galaxy Fold, zaradi katerih je moral preložiti začetek njegove prodaje.