c S
Eurostat v objavo prve ocene gibanja BDP v drugem četrtletju 31.07.2019 07:41 Luxembourg, 31. julija (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja BDP v evrskem območju in EU v letošnjem drugem četrtletju. V prvem četrtletju je bila rast bolj vzpodbudna kot v zadnjem lanskem, a napovedi govorijo, da se bo v nadaljevanju leta umirila.

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v letošnjem prvem četrtletju v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,5-odstotna, potem ko je bila tolikšna tudi v zadnjem lanskem četrtletju.

Evropska komisija je v začetku meseca napoved za letos za območje evra in EU ohranila pri 1,2 oziroma 1,4 odstotka BDP, za leto 2020 pa jo je za območje evra poslabšala na 1,4 odstotka, za EU pa ohranila pri 1,6 odstotka. Opozorila o upočasnjevanju rasti prihajajo predvsem zaradi trgovinskih tveganj.