c S
Zadnji dan za poračun dohodnine iz drugega svežnja 31.07.2019 07:40 Ljubljana, 31. julija (STA) - Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2018 za tiste zavezance, ki so informativne izračune prejeli v začetku junija. Vsi skupaj morajo državi vrniti nekaj več kot 41 milijonov evrov. Kdor je lani med letom plačal previsoko akontacijo dohodnine, pa bo preplačani znesek danes dobil vrnjen na svoj bančni račun.

Po prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za 953.500 zavezancev, izdanem konec marca, je šel konec maja na pošto še drugi sveženj informativnih izračunov za dodatnih 590.109 zavezancev.

Od teh je finančna uprava za 60,1 odstotka zavezancev izračunala, da bodo del plačane dohodnine dobili vrnjeno. Povprečni znesek vračila je 582 evrov, vsem skupaj pa bo država vrnila 206,5 milijona evrov. Denar lahko na svojih bančnih računih pričakujejo danes, kar pa ne velja za tiste, ki so olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljali elektronsko prek sistema eDavki, saj so vračilo prejeli že pred dvema tednoma.

Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za nekaj več kot eno četrtino zavezancev iz drugega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati prav tako najpozneje do danes, in sicer v povprečju vsak 311 evrov oz. v skupnem znesku 41,1 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Preostalih 17,5 odstotka izračunov v drugem svežnju je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine.

Niso pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Fursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, vendar najpozneje do danes.