c S
Sredi avgusta na voljo novi zbirateljski kovanci 30.07.2019 15:20 Ljubljana, 30. julija (STA) - Banka Slovenije bo 12. avgusta ponudila nove zbirateljske kovance, posvečene 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini. Zlatnik, srebrnik in dvokovinski zbirateljski kovanec bodo zakonito plačilno sredstvo na območju Slovenije, v drugih državah bo njihova vrednost le numizmatična.

"V Banki Slovenije želimo z izdajo tokratnih zbirateljskih kovancev dodati posebno težo 17. avgustu, državnemu prazniku. Na ta dan pred 100 leti je namreč ozemlje Slovenske krajine, Prekmurja in Porabja, jugoslovanska vojska, ki je 12. avgusta 1919 ozemlje zasedla brez boja, predala civilni oblasti. S tem so bili prekmurski Slovenci po osmih stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom," so povzeli v centralni banki.

Tema je upodobljena s citatom narodnega buditelja in publicista Jožefa Klekla st. iz številke tednika Novine, izdane 17. avgusta 1919: "Deca ste lüblene slovenske matere". Ta je prepleten s figuralno upodobitvijo štorklje v letu, ki leti v smeri od vzhoda proti zahodu in s tem simbolno predstavlja priključitev. Štorklja predstavlja enega vidnejših simbolov Prekmurja, hkrati pa, kot je obrazložil avtor dizajna Matej Ramšak, predstavlja tudi preporod in zaščito, so navedli.

Naklada teh zbirateljskih kovancev, ki bodo na voljo v Banki Slovenije in izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, je 500 zlatnikov, 1500 srebrnikov in 51.000 dvokovinskih kovancev, od tega 1000 v tehniki visokega sijaja, pakiranih v plastični kapsuli. Zlatnik bo stal 340 evrov, srebrnik 50 evrov, dvokovinski kovanec tri evre. Njihova nominalna vrednost kot plačilno sredstvo pa znaša 100 evrov za zlatnik in 30 evrov za srebrnik, so poudarili.

Država z Banko Slovenije izdaja tudi spominske kovance, ki so zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja, kar za te kovance, kot omenjeno, ne velja. Kot so napovedali v Banki Slovenije, bodo letos spominske kovance, ki bodo plačilno sredstvo v območju evra, predvidoma izdali v zadnjem četrtletju in bodo namenjeni obeležitvi 100-letnice ustanovitve Univerze v Ljubljani.