c S
V ZDA proti Bayerju zaradi glifosata vloženih že 18.400 tožb 30.07.2019 14:14 Frankfurt, 30. julija (STA) - Nemški farmacevtski in kemični velikan Bayer je danes sporočil, da je v ZDA zaradi domnevno rakotvornega herbicida Roundup proti njemu vloženih že 18.400 tožb. Že aprila je bila ta števila zelo visoka, a še vedno precej nižja: 13.400. Nemški koncern je ob tem opozoril, da ima odlično obrambo in da se bo branil na vse pretege.

Bayer je zaradi Roundupa, ki ga proizvaja njegovo podjetje, agrokemični in biotehnološki velikan Monsanto, v ZDA izgubil že tri tožbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Višje sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija je sicer prav minuli teden v enem od primerov praktično izničilo odškodnino, ki jo mora zaradi herbicida Roundup plačati ameriškima zakoncema Pilliod. Potem ko je bila na prvi stopnji Bayerju naložena odškodnina v višini 2,05 milijarde dolarjev, zdaj ta znaša le še 87 milijonov dolarjev.

Zakonca Pilliod sta se za tožbo odločila, ker sta prepričana, da sta zaradi uporabe glifosata zbolela za ne-Hodgkinovim limfomom, obliko krvnega raka. Monsanto medtem že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren.

Monsanto je bil v ZDA zaradi glifosata obsojen še dvakrat, obakrat na podlagi ugotovitve, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida. Tudi eno od odškodnin v teh dveh primerih je višje sodišče v Kaliforniji sredi tega meseca znižalo z 80,27 milijona dolarjev na 25,27 milijona dolarjev.

Bayer je Monsanto prevzel lani, zanj pa je odštel 63 milijard dolarjev. Sodni spori zaradi Roundupa bi ga lahko stali več milijard dolarjev, zato že izvaja reorganizacijo.

V drugem četrtletju je ustvaril 404 milijona evrov čistega dobička, kar je 49,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.