c S
Francija v četrtletju le z 0,2-odstotno rastjo BDP 30.07.2019 09:45 Pariz, 30. julija (STA) - Francosko gospodarstvo je v letošnjem drugem četrtletju praktično stagniralo. Na četrtletni ravni se je okrepilo le za 0,2 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke pod napovedmi, je danes objavil francoski državni statistični urad Insee. V prvem četrtletju je bila gospodarska rast 0,3-odstotna.

Francoski statistiki so šibko gospodarsko rast pripisali predvsem upočasnjeni potrošnji gospodinjstev. Upočasnila se je rast zasebne potrošnje tako za dobrine kot za storitve, in to kljub ukrepom, ki naj bi okrepili kupno moč prebivalstva. Te je aprila zaradi gibanja rumenih jopičev napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Nekaj spodbudnih podatkov pa so statistiki zaznali na področju poslovnih investicij. Te so se namreč v drugem četrtletju okrepile za 1,2 odstotka, potem ko so se v prvem četrtletju za 0,7 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj francoske vlade je, da bi letošnje leto država sklenila z 1,4-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP), a bo to glede na danes objavljene številke zelo težko.

Lansko leto se je francoski BDP okrepil za 1,7 odstotka, leta 2017 pa za 2,3 odstotka.