c S
Ameriški in kitajski trgovinski predstavniki znova za pogajalsko mizo 30.07.2019 07:41 Šanghaj, 30. julija (STA) - Ameriški in kitajski trgovinski pogajalci bodo v Šanghaju znova sedli za pogajalsko mizo, prvič po dogovoru med ameriškim in kitajskim predsednikom Donaldom Trumpom in Xi Jinpingom v Osaki prejšnji mesec. Preboja v dvodnevnih pogovorih sicer ne gre pričakovati, potem ko v zadnjih dneh nobena od strani ni izrazila pripravljenosti na popuščanje.

Trump in Xi sta se junija ob robu vrha G20 v Osaki dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj med državama. Pred tem se je v pogovorih kazal napredek, dokler ni Trump maja kitajske strani obtožil, da ne spoštuje že dogovorjenega.

Tokrat bosta delegacijo Washingtona vodila ameriški finančni minister Steven Mnuchin in ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. Pogovori bodo predvidoma potekali danes in v sredo.

Večjega napredka ne gre pričakovati. Na eni strani se zaostrujejo geopolitične napetosti v Južnokitajskem morju, na drugi je odprto vprašanje sodelovanja kitajskega velikana Huawei z ameriškimi partnerji. Trump ob tem Kitajski grozi, da ji bo odvzel poseben status države v razvoju v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO).

V petek je ameriški predsednik ocenil, da Kitajska morda ne bo želela podpisati trgovinskega sporazuma pred letom 2020. Takrat bodo namreč potekale ameriške predsedniške volitve in če bi kazalo, da bi na njih lahko zmagal Trumpov nasprotnik, bo Peking morda čakal na novo priložnost z drugim sogovornikom, je ugibal.

Pogovori trgovinskih delegacij se bodo sicer osredotočali na številna vprašanja, kot so pravice intelektualne lastnine, prisilni prenos tehnologije, necarinske ovire, kmetijstvo, storitve, trgovinski primanjkljaj ZDA in uveljavljanje zakonodaje, navaja izjava Bele hiše.

ZDA in Kitajska sta si medsebojno naložili visoke carine na 360 milijard dolarjev dvostranske menjave, Trump pa grozi z novimi dajatvami na kitajsko blago. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je ohladila svetovno trgovino in posledično tudi globalno gospodarsko rast.