c S
Federal Reserve pred prvim znižanjem obrestnih mer po decembru 2008 30.07.2019 07:41 Washington, 30. julija (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) pod vodstvom predsednika Jeroma Powella danes začenja dvodnevno zasedanje, po katerem naj bi v sredo naznanil prvo znižanje ključne obrestne mere po decembru 2018. Tedaj je FOMC ključno obrestno mero postavil na raven med 0 do 0,25 odstotka.

Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar in je podlaga za številne druge obrestne mere, od stanovanjskih posojil do kreditnih kartic, je na praktično ničelni ravni ostala vse do decembra 2017, ko jo je FOMC zvišal za 0,25 odstotne točke na raven med 0,25 do 0,50 odstotka. Naslednjič se je za enako stopnjo zvišala šele čez leto dni, decembra 2016, nato leta 2017 trikrat po 0,25 odstotne točke, leta 2018 pa še štirikrat do ravni 2,25 do 2,50 odstotka, kjer je še danes.

Ključna obrestna mera je zgodovinsko gledano še vedno izjemno nizka in večina ekonomistov meni, da je gospodarstvo ZDA dovolj trdno in ne potrebuje denarne stimulacije - kljub sedaj že skoraj vsakodnevnim rednim pritiskom predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki si prizadeva za ponovno izvolitev na položaj novembra 2020. Velik del ekonomistov bo zato pričakovano zvišanje ključne obrestne mere razumel kot posledico političnega pritiska, finančni trgi pa bodo najverjetneje navdušeni.

Signalov, da se bodo obresti znižale konec julija, je bilo doslej že toliko, da bi ohranitev ključne obrestne mere na ravni med 2,25 do 2,50 odstotka najverjetneje povzročila hude borzne padce.

Ekonomisti glede upravičenosti ukrepa ostajajo razdeljeni. Nekateri hvalijo modrost in previdnost centralne banke, da podaljša doslej najdaljše obdobje ekonomske ekspanzije v zgodovini, drugi menijo, da bodo imeli korist le finančni trgi in morda Trump.

Ta je pritisk na Federal Reserve (Fed) izvajal že leta 2016, vendar je bil takrat za višanje obresti, ker bi to zavrlo rast in utemeljilo njegove negativne izjave o stanju ameriškega gospodarstva pred volitvami. Po izvolitvi je ploščo obranil in začel hvaliti Fedovo zadržanost pri višanju obresti. Takratna predsednica Feda Janet Yellen je leta 2017 obresti trikrat zvišala in Trump se je odločil, da jo zamenja s Powellom. Vendar pa tudi ta ni slepo sledil predsednikovim željam, zato je začel Trump konec lanskega leta javno kritizirati finančno ustanovo, ki bi morala biti sicer neodvisna od dnevne politike.

Powellov Fed je bil doslej izjemno zadržan pri omenjanju Trumpovih trgovinskih vojn, ki so po mnenju številnih analitikov prispevale k ohlajanju ameriškega in svetovnega gospodarstva. Pričakovano znižanje ključne obrestne mere pa bo deloma utemeljeno prav z nezanesljivostmi, ki jih povzroča ameriški predsednik.

FOMC veliko manevrskega prostora glede obresti nima, saj so izjemno nizke. V primeru recesije, ki naj bi bila le vprašanje časa, bo pot nazaj do ničelne ravni veliko hitrejša.

Po drugi strani pa trenutna trdnost trga delovne sile in nizka stopnja inflacije dovoljujeta znižanje ključne obrestne mere. Tudi nekateri ekonomisti potrebo po ukrepanju utemeljujejo prav s pomanjkanjem manevrskega prostora, saj da je zato treba ukrepati hitro. Kakšne bodo dolgoročne posledice, bo pokazal čas. Powell bo to skušal razložiti v sredo na novinarski konferenci po zasedanju FOMC.

Trump je s pritiskom na Fed nadaljeval že v ponedeljek z jutranjimi tviti. Kot veliko napako je označil pretiravanje v povezavi s posledicami višanja obresti in odpravljanjem kvantitativnega lajšanja. S tem naj bi ZDA izgubile možnost še večje rasti, druge države, ki tekmujejo z ZDA, pa naj bi to izkoriščale. Pri tem je dejal še, da je bila EU ustanovljena zaradi prav zaradi izkoriščanja ZDA.